Petra Peek: ‘Het is handig en interessant om zelf urine te kunnen onderzoeken.’
Petra Peek, vaste waarnemer in Middenmeer, tussen Hoorn en Den Helder: ‘Ik ben het helemaal eens met de reactie van de huisarts in Waspik, dat het zonde is dat veel huisartsen vaak niet zelf urinesedimenten kunnen beoordelen. Als je onder de microscoop kunt kijken, kun je de urine meteen zelf beoordelen, ook de celcilinders, maar ook bijvoorbeeld het aantal witte of rode bloedcellen. Dan heb je dat probleem niet dat het laboratorium zegt: “Deze urine is niet meer houdbaar, de test wordt onbetrouwbaar.”
Het is handig en interessant om zelf urine te kunnen onderzoeken. Dan kun je bijvoorbeeld ook direct iets zeggen over bacteriën; dat scheelt tijd vergeleken met een uricult. We hebben ook de microscoop en de centrifuge niet in de praktijk. Als ik meer dagen in één praktijk zou werken, zou ik er wel werk van maken, voor bijscholing, en om voor de spullen te zorgen. Als je het de assistenten leert, kunnen zij het uitvoeren, maar de huisarts erbij roepen als ze er niet uitkomen.’
► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.
Jacintha van Balen, huisarts in Nieuwegein en wetenschappelijk medewerker NHG-Standaarden: De urine moet inderdaad zo snel mogelijk beoordeeld worden omdat je anders niet goed kunt uitsluiten dat er geen celcilinders gevonden worden. Dat kan inderdaad vaak niet op perifere prikpunten (verschilt per regio), dus inderdaad iets om na te vragen.
Huisarts in Waspik: Wij doen al jaren zelf urinesedimenten. Warme urine kan bij ons op de praktijk geproduceerd, ingeleverd en beoordeeld worden. Steeds minder huisartsen kunnen dit. Bij chronische nierschade, maar ook in andere situaties, zoals onderbuikklachten, nierstenen, blaaspathologie, prostatitis en onder andere ook chronische nierschade, kan het een eyeopener zijn in de diagnostiek.
Het urinesediment dus terug in de huisartsenopleiding!
Huisarts in Apeldoorn: Zorggroep Medicamus, Noordwest-Veluwe, is een mooi project begonnen: startavond met uitleg over nierschade. Vervolgens dossieronderzoek door huisarts en poh. Ondersteuning door een projectteam bestaande uit een huisarts, een verpleegkundig specialist en een nefroloog.
Tweemaal bezoek aan de huisartsenpraktijk en vervolgens één keer per jaar nascholingsavond.
HIS-registratie en medicatiebewaking chronische nierschade
Het NHG krijgt veel vragen over registratie en medicatiebewaking bij chronische nierschade. Zie voor antwoorden van huisarts en wetenschappelijk medewerker NHG Jacintha van Balen bij het bericht op het HAweb Ledenforum, en:
-
PIN Chronische nierschade (21/09): adviezen over de registratie & medicatiebewaking bij chronische nierschade
-
NHG-Richtlijn Adequate dossiervorming met het EPD: ICPC-codeerregels en correct inzetten van medicatiebewaking, met een registratieadvies voor chronische nierschade
Heeft u ook een vraag?
Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!
Reacties
Er zijn nog geen reacties.