Het NHG is doorlopend bezig met technisch onderhoud en het verbeteren van de website NHG-Richtlijnen. Zo is bijvoorbeeld de zoekfunctie de afgelopen 2 jaar verfijnd. Dat gebeurt vanuit een cyclisch proces: feedback van huisartsen ontvangen, issues oplossen, bouwen, testen, checken of de toepassing goed werkt en live brengen.
Slim zoeken, snel vinden
De zoekfunctionaliteit binnen een richtlijn is nu ook met de toetsencombinatie CTRL F te openen. Hiermee wordt de volledige inhoud van de bekeken pagina doorzocht. Ook is het duidelijker of u in de samenvatting of in de volledige tekst zoekt en kunt u wel of niet binnen details zoeken.
Verbeteren doen we niet alleen
Er zijn meerdere aanleidingen om de richtlijnenwebsite te verbeteren. Voor het NHG is de input van de leden de belangrijkste drijfveer. Maar ook technische ontwikkelingen en mogelijkheden van de website stuwen de ontwikkeling.
Om te weten of de richtlijnenwebsite nog goed aansluit bij het dagelijks gebruik, vond er in het najaar van 2022 een gebruikersonderzoek plaats. De uitvoering was in handen van PuurXL, een bureau met expertise op dit terrein.
Vanuit 4 verschillende invalshoeken is de richtlijnenwebsite onder de loep genomen:
-
een kwantitatief digitaal onderzoek met 250 respondenten
-
live sessies met huisartsen die zoekopdrachten uitvoerden
-
meten van gedrag van gebruikers
-
analyse van statistieken
Goede aansluiting op praktijk
Het gebruikersonderzoek leert ons dat de website momenteel goed aansluit bij de praktijk. In verschillende casussen worden de juiste richtlijnen door huisartsen meestal snel gevonden, en ook specifieke informatie uit een richtlijn. Natuurlijk zijn er nog steeds verbeterpunten. De onderzoekers deden verschillende aanbevelingen. Deze zijn vooral gericht op kleine(re) punten, zoals het verder finetunen van de zoekfunctie, duidelijker onderscheid maken tussen samenvatting en volledige tekst en het nog overzichtelijker presenteren van de verschillende richtlijnen.
Opmerkingen van respondenten uit het gebruikersonderzoek
3 positieve punten
-
‘Zoeksuggesties zijn goed’
-
‘De site is beter ten opzichte van de vorige versie’
-
‘Informatie is snel te vinden’
3 verbeterpunten
-
‘Als je de site niet kent, kan het lastig zijn om deze te gebruiken’
-
‘De zoekfunctie is soms onduidelijk’
-
‘De startpagina is een beetje rommelig’
Nieuwe mogelijkheden uitproberen
We experimenteren ook met nieuwe mogelijkheden en structuren op de website. Zo gaan we in 2023 proefdraaien met het beter en meer visueel ontsluiten van de detailinformatie (de wetenschappelijke onderbouwing van de richtlijnen). We beginnen klein en houden vast aan de iteratieve werkwijze, waarbij wij kleine wijzigingen doorvoeren, deze analyseren en op basis van deze uitkomsten verder aanpassen.
Bij de recent gepubliceerde aanbeveling over ondansetron bij kinderen met misselijkheid en braken presenteerden we een visuele samenvatting. Deze is te vinden bij ‘Details’ onder het kopje Anti-emetica. Zie ook: Aanbeveling ondansetron herzien in NHG-Behandelrichtlijn Misselijkheid en braken van Aimée Kok-Pigge et al. Huisarts Wet 2023;66(1):63.
Heeft u feedback?
Uw suggesties en tips zijn een drijvende kracht achter de doorontwikkeling van richtlijnen.nhg.org. Heeft u feedback? Of heeft u een voorbeeld gezien waarmee wij ons kunnen spiegelen? Deel het met ons via contactcentrum@nhg.org.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.