Doelgroep Diëtisten, oncologieverpleegkundigen, huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen.
Inhoud Het handboek gaat over nut, noodzaak, zin en onzin van voeding tijdens en na de behandeling van kanker. In het algemene deel passeren onder meer de epidemiologie van kanker en preventieve voedinggerelateerde maatregelen de revue. Daarnaast komen specifieke klachten en de daarbij passende concrete voedingsmaatregelen aan de orde en belichten de auteurs klinische voeding, over- en ondervoeding, supplementen, vitaminen, mineralen en antioxidanten, comorbiditeit, alsmede aspecten van voeding in de palliatieve en terminale fase.
Deel twee behandelt uitvoerig de achtergronden van een groot aantal maligniteiten en gaat daarbij in op de voedingsbehoeften passend bij die vormen van kanker en de in gang gezette therapie, uitgaande van de voedingstoestand van de patiënt. De auteurs beschrijven maligniteiten in het hoofd-halsgebied, maag, pancreas, dikke darm, long, borst, vrouwelijke geslachtsorganen, urinewegen, bloed, beenmerg en lymfklier, huid, hersenen en schildklier. Ook is een hoofdstuk gewijd aan kanker bij kinderen. Daarnaast beschrijven de auteurs welke klachten en symptomen zoal kunnen optreden tijdens en na de behandeling en op welke wijze voeding een bijdrage aan de verlichting ervan kan leveren.
Oordeel Het is een helder geschreven boek dat voor diëtisten van onschatbare waarde is, maar zeker ook voor huisartsen en praktijkondersteuners. Het blijkt immers dat er onder patiënten met kanker, naasten en mantelzorgers zeer veel voedingsvragen leven. Doorgaans moet bij gebrek aan kennis het antwoord achterwege blijven. Dit boek levert gedegen handvatten om de patiënt verantwoord bij te staan.
Na het NHG-Congres van 2011 met het thema “Als het kanker is”, verdient dit boek een vaste plek in de spreekkamer.
Jaap van Binsbergen