Eerdere onderzoeken naar de invloed van vroege introductie van gluten op het ontwikkelen van coeliakie toonden wisselende resultaten. Vaak was de introductie relatief laat. In de EAT Study was de introductie juist vroeg. De onderzoekers randomiseerden 1303 zuigelingen over 2 groepen. De ene groep kreeg een dieet met een hoge dosis gluten (0,5 gram per dag) vanaf 4 maanden naast borstvoeding (GL-groep). De andere groep kreeg exclusief borstvoeding (BV-groep). De onderzoekers verzamelden gegevens over gastro-intestinale klachten via vragenlijsten, klinische beoordeling en na 3 jaar een anti-TG2-test. De zuigelingen werden bij een vermoeden van het ontwikkelen van coeliakie verwezen naar de specialist voor diagnostiek.
Resultaten
Na 3 jaar werden 1004 zuigelingen (77%) getest op anti-TG2. De mediane leeftijd van introductie van gluten was in de GL-groep 4 maanden en in de BV-groep 7 maanden. De gemiddelde gluteninname op 4 maanden was in de BV-groep 0,49 gram per week en in de GL-groep 2,66 gram (p < 0,001). Op 6 maanden nam in beide groepen de glutenconsumptie toe; bij 9 maanden was er geen verschil meer tussen beide groepen. Zeven zuigelingen (1,4%) in de BV-groep bleken coeliakie te hebben, in de GL-groep had geen enkele zuigeling coeliakie (p = 0,02).
Kanttekeningen
Een beperking van dit onderzoek is de kleine groepsgrootte in relatie tot de lage prevalentie van coeliakie. Daarnaast kunnen kinderen op de leeftijd van 3 jaar nog asymptomatisch zijn voor coeliakie, daarom wordt dit cohort nog gevolgd.
Tot slot
Dit onderzoek suggereert dat juist een vroege introductie van een hoge dosis gluten het risico op het ontwikkelen van coeliakie voor de leeftijd van 3 jaar voorkomt. Een groter onderzoek met een langere follow-up is nodig om hierover uitsluitsel te geven. Pas dan kunnen we onze richtlijnen hierop zo nodig aanpassen.
Lees meer over het onderzoek Early gluten introduction and celiac disease in the EAT Study. A prespecified analysis of the EAT Randomized Clinical Trial van K. Logan, et al.
Literatuur
- Logan K, et al. Early gluten introduction and celiac disease in the EAT Study. A prespecified analysis of the EAT Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr 2020;174:1041-7.
Reacties (3)
Bericht namens de redactie en de auteur: Rectificatie
Terecht ontvingen we berichten van lezers dat in dit nieuwsbericht de termen coeliakie en glutenallergie door elkaar gebruikt worden (als synoniemen). Terwijl het om verschillende entiteiten gaat. Daarom heeft de redactie het nieuwsbericht aangepast en de term 'glutenallergie' eruit gehaald. Het gaat in het oorspronkelijke artikel om de vroege introductie van gluten en het ontwikkelen van coeliakie.
- Login om te reageren
Interessant dat coeliakie en glutenallergie in jullie artikel in dezelfde zin wordt gebruikt. Coeliakie is een auto immuun ziekte en T-cel gemedieerd, maar wordt in het artikel samen genoemd met een pinda, noten, melk, eiwit allergie (IgE-gemedieerd). Ik vind dit in het artikel verwarrend. Glutenallergie (of tarwe allergie) bestaat ook maar is niet hetzelfde als coeliakie. De behandeling is anders en helaas kan er bij coeliakie geen desensibilisatie toegepast worden. Indien hier nieuwe inzichten in zijn, hoor ik het natuurlijk graag.
- Login om te reageren
Glutenallergie? Dat bestaat toch niet? Dit gaat over de auto-immuunziekte coeliakie neem ik aan?
- Login om te reageren