Nieuws

Zorg verbeteren via patiënten

Gepubliceerd
18 februari 2019
Wetenschappelijk bewijs voor de beste zorg wordt in de praktijk niet altijd toegepast. Interventies om de zorg te verbeteren, richten zich meestal op dokters (nascholing, feedback) en de organisaties waarin ze werken (audits). Een andere, voor de hand liggende aanpak, is om patiënten kennis en vaardigheden te geven die hen helpen om de zorg (en de artsen) beter te maken. De auteurs van een Cochrane-review keken naar de effecten van dit soort interventies.
0 reacties

Zij selecteerden 25 onderzoeken, met in totaal 12.268 patiënten, waarin verschillende soorten ‘patiënt-gemedieerde interventies’ werden onderzocht. Er was één uitkomstmaat: de mate waarin EBM-richtlijnen werden opgevolgd. Op basis van dit materiaal deden zij 4 meta-analyses.

Interventies waarin patiënten hun artsen meer informatie geven over hun gezondheid en interventies waarin de medische kennis van patiënten wordt vergroot, leken een positief effect te hebben. De adherentie aan de richtlijnen verbeterde op een schaal van 0 tot 100 met 9 tot 12 punten bij een uitgangsniveau van minder dan 50%. Het gebruik van decision aids leek echter geen effect te hebben. De auteurs waarschuwen terecht voor de beperkte bewijskracht van hun bevindingen.

De uitkomstmaat, het volgen van richtlijnen, is punt van discussie. Gezien het lage uitgangsniveau van adherentie aan de richtlijnen is wat voor deze uitkomstmaat te zeggen. Maar is het niet ook zo dat als arts en patiënt goed geïnformeerd besluiten de richtlijn niet te volgen dit betere zorg is? Dit verklaart mogelijk het afwezige effect van decision aids op richtlijnadherentie en dan moeten we dit positief duiden. Arts en patiënt besluiten samen in de spreekkamer om het anders te doen, dat is dus persoonsgerichte zorg.

Literatuur

  • Fønhus MS, et al. Patient-mediated interventions to improve professional practice. Cochrane Database Syst Rev 2018;9:CD012472.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen