Nieuws
‘Resistente schimmels vragen om actie’
De wereldwijd toenemende resistentie tegen antimycotica zorgt voor een ‘ernstige bedreiging voor de gezondheidszorg’, zo stelt de Gezondheidsraad in haar advies aan de overheid. De Gezondheidsraad roept op tot actie, aangezien resistentie direct tot chronische of levensbedreigende schimmelinfecties kan leiden.
Aanzienlijk deel van isotretinoïnegebruiksters wordt toch zwanger
Een toenemend aantal meisjes en vrouwen gebruikt isotretinoïne. Ondanks uitgebreide voorzorgsmaatregelen wordt een deel van deze gebruikers toch zwanger. Dat blijkt uit een Duits database-onderzoek. De meerderheid van deze zwangerschappen wordt voortijdig afgebroken. Anticonceptiemaatregelen bij isotretinoïnegebruik blijven van groot belang.
HUIDige ontwikkelingen
Mevrouw Van Heugen hangt over haar rollator in de spreekkamer. Ze heeft veel “rare” moedervlekken en vraagt zich af of die kwaad kunnen. Ik zie gewone verruca seborrhoica en mevrouw is opgelucht als ik haar dat vertel. Op mijn vraag of ze er vanaf wil, geeft ze aan dat ze het zo prima vindt. ‘Mijn man vindt mijn huid steeds interessanter’, grapt ze.
Mentale problemen bij jonge patiënten met chronische huidaandoeningen
Het is bekend dat chronische huidaandoeningen een negatieve impact kunnen hebben op psychosociaal welzijn. Daarom is het belangrijk om deze factoren mee te nemen in de behandeling van deze patiënten. Het bewijs hiervoor bij jongeren is echter minder uitgesproken dan bij volwassenen. De auteurs van een wereldwijde systematische review en meta-analyse concluderen dat de prevalentie van mentale gezondheidsklachten bij jonge patiënten inderdaad hoog is.
‘Je ne suis pas le bon Dieu!’
Alle dermatologen in de wijde regio waren ze afgegaan en steeds kwamen ze bij mij terug.
Bijwerkingen van JAK- en IL-remmers bij eczeem in kaart gebracht
Kinderartsen en dermatologen hebben de laatste jaren nieuwe middelen tot hun beschikking gekregen in de behandeling van ernstig constitutioneel eczeem (CE), zoals de januskinase (JAK)-remmers en interleukine (IL)-remmers. Welke bijwerkingen komen bij deze middelen voor? Dit is onderzocht in literatuuronderzoek uit Nederland.
Acne bij 13-jarigen: prevalentie en determinanten
Rotterdams onderzoek wijst uit dat acne vulgaris bij ruim de helft van 13-jarigen voorkomt. Vorderende puberteit, donkere huidskleur en overgewicht blijken geassocieerd met de ernst van acne.
Webtip Huidziekten.nl: een klassieke dermatologische informatiebron
De website Huidziekten.nl is een klassieker onder de digitale hulpmiddelen. Sinds 2001, al voor de brede online beschikbaarheid van NHG-Standaarden en Thuisarts.nl, konden huisartsen hier informatie over dermatologische ziektebeelden opzoeken. Heeft deze digitale informatiebron in de moderne huisartsenpraktijk nog meerwaarde?
Is teledermatologie een betrouwbaar alternatief?
Teledermatologie wordt al jaren door veel huisartsen gebruikt. Huisartsen ervaren het als een prettig, snel en leerzaam alternatief voor verwijzing. Maar is het ook een betrouwbaar alternatief? Onderzoek hiernaar werd samengevat in een meta-analyse.
Wetenschap
Moet elke patiënt met een basaalcelcarcinoom behandeld worden?
Het basaalcelcarcinoom (BCC) is verreweg de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Dit type huidkanker groeit meestal langzaam en de kans op metastasering of overlijden is erg klein. In de meeste gevallen veroorzaakt een BCC weinig tot geen klachten. Huisartsen zien regelmatig patiënten met een BCC, en conform de NHG-Standaard Verdachte Huidafwijkingen kan een groot deel van deze patiënten goed in de eerste lijn behandeld worden. De vraag is of elk BCC behandeld móet worden, vooral omdat BCC veel voorkomt bij kwetsbare, oudere patiënten.
Van inzicht tot actie: samen voor betere eczeemzorg
In 2022 publiceerde het Zorginstituut het Verbetersignalement Zinnige Zorg voor mensen met eczeem of psoriasis, gebaseerd op een systematische evaluatie van deze zorg. Hierbij werden de aanbevelingen uit richtlijnen en wetenschappelijke literatuur vergeleken met de dagelijkse praktijk. Dit rapport identificeert waar de zorg passender kan. De bevindingen zijn relevant en bevestigen obstakels die zorgverleners en patiënten in de praktijk tegenkomen bij de behandeling van eczeem. Recente initiatieven, zoals het Nationaal Constitutioneel Eczeem Project, bieden mogelijk oplossingen voor enkele van deze knelpunten, wat zowel patiënten als zorgverleners ten goede komt.
De complexiteit van scabiës
Scabiës is een hardnekkige en veelvoorkomende aandoening. De behandeling is intensief en betreft niet alleen de patiënt zelf, maar ook de mensen met wie de laatste 6 weken contact is geweest. Vera van Uem, aios infectieziektebestrijding bij de GGD en ex-huisarts, en dermatoloog Annemie Galimont hebben praktische tips voor de huisarts.
Praktijk
De dermatoscoop: essentieel voor betere huiddiagnostiek
De incidentie van huidkanker neemt toe en huisartsen wordt steeds vaker gevraagd om verdachte plekjes te beoordelen. Om overbelasting van de tweede lijn te voorkomen is het van belang om vooral ook de goedaardige afwijkingen te herkennen en daarmee onnodige excisies en verwijzingen naar de tweede lijn te voorkomen. De dermatoscoop heeft zijn waarde hiervoor in de tweede lijn al bewezen, maar kan ook in de eerste lijn van toegevoegde waarde zijn. Hoe gebruik je dit instrument en wat is de meerwaarde van dermatoscopie?
Kleurrijke dermatologie in de eerste lijn
Onze spreekkamers worden steeds diverser, en deze trend zal naar verwachting toenemen. Veelvoorkomende huidaandoeningen kunnen zich anders presenteren op de verschillende huidtypen, en sommige huidziekten komen juist bij het ene huidtype vaker of minder vaak voor dan bij het andere huidtype. Bovendien kunnen culturele verschillen en gewoonten bijdragen aan het ontstaan van de aandoening of de ervaren ziektelast. In deze nascholing bespreken we waar je op kunt letten bij het beoordelen van huidafwijkingen op een donkere huid.
De rol van de wondverpleegkundige
Passend in het thema Huid en haar vertelt wondverpleegkundige Diana van Ee-Breinburg over haar rol binnen de wondzorg in de regio Spaarndam. Ze werkt nauw samen met huisartsen en andere zorgprofessionals om complexe wonden te behandelen. Haar klinisch redeneren is essentieel om de oorzaak van stagnatie in wondgenezing te achterhalen en het juiste behandelplan op te stellen.
Diffuus haaruitval door telogeen effluvium
Haaruitval is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk, vaak veroorzaakt door alopecia androgenetica en alopecia areata. Diffuus haaruitval (alopecia diffusa) door telogeen effluvium is minder bekend, terwijl dit de meest voorkomende oorzaak van diffuus haarverlies is. Veel huisartsen ervaren haarziekten als diagnostisch en therapeutisch uitdagend en zitten vaak zelf met de handen in het haar. In dit artikel bespreken we de achtergrond en de diagnostische en therapeutische mogelijkheden voor de huisarts bij deze vorm van haarverlies.
Chronische jeuk: oorzaken en behandelopties
Chronische jeuk is een veelvoorkomend probleem met diverse oorzaken, zoals huidaandoeningen, interne ziekten, neurologische of psychiatrische aandoeningen, en (genees-)middelengebruik. Een grondige anamnese en lichamelijk onderzoek zijn essentieel om de oorzaak te achterhalen. Wanneer geen oorzaak gevonden wordt, spreken we van chronische jeuk van onbekende origine. Dit artikel bespreekt oorzaken, diagnostische aanpak en behandelopties, met een focus op chronische jeuk zonder bekende oorzaak.
Veldbehandeling van actinische keratosen
Actinische keratose is een zeer frequent gediagnosticeerde huidafwijking in de huisartsenpraktijk. De meeste huisartsen zullen voor de behandeling ervan bijna automatisch grijpen naar het wattenstaafje of de spuitbus met vloeibare stikstof. Jaar in jaar uit opnieuw een bezoek op het spreekuur voor cryotherapie vormt dan geen uitzondering. Een zeer goede – zo niet betere – alternatieve behandeling vormt veldbehandeling met 5-fluorouracil, zeker bij meer en/of grotere actinische keratosen. Deze behandeling verlaagt het recidiefrisico sterker dan cryotherapie. Veldbehandeling verdient een grotere bekendheid en is minder ‘spannend’ dan veel huisartsen denken.
Een allergische reactie op rode tatoeage-inkt
Steeds meer mensen laten een tatoeage zetten. Meestal reageert hun huid daar niet op, maar soms kan er een allergische reactie op tatoeage-inkt optreden. De huisarts is dan degene die de aangedane huid beoordeelt en het vervolgbeleid bepaalt. Aan de hand van een casus geven we meer achtergrondinformatie over een vaker voorkomende allergische reactie op specifiek rode tatoeage-inkt en andere mogelijke reacties op tatoeages. Hoe ontstaat zo’n reactie en wat kun je doen?
Ulceraties van het mondslijmvlies
Ulceraties van het mondslijmvlies komen vaak voor en kunnen wijzen op diverse lokale en systemische aandoeningen. De oorzaken kunnen traumatisch, infectieus, neoplastisch, immuun- of geneesmiddelgerelateerd zijn en variëren van onschuldig, vanzelf genezend tot levensbedreigend. In de meeste gevallen kan de juiste diagnose worden gesteld op basis van de anamnese en klinische presentatie. Het is belangrijk de diagnose tijdig te stellen, omdat orale ulcera soms de eerste aanwijzing zijn voor een systemische of kwaadaardige aandoening.