Alle nummers
Archief tijdschrift

2024, nummer 9

Jaargang
67

Nieuws

  • Geen stijging incidentie diabetes in 21e eeuw

    De prevalentie van diabetes mellitus type 2 (DM2) is tussen 2004 en 2020 toegenomen in Nederland. De incidentie daarentegen bleef in deze periode gelijk en lijkt sinds 2010 zelfs af te nemen. Dat zijn de bevindingen uit een groot Nederlands cohortonderzoek.

  • Cardiovasculair risico verschilt per kankersoort

    Kankerpatiënten hebben na een succesvolle behandeling een verhoogd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat dit risico sterk verschilt per kankersoort.

  • Redacteur digitale zorg Vincent van Vugt: wat gaan digitale zorgtoepassingen betekenen voor het vak?

    In de serie ‘Redactie in beeld’ stellen de redacteuren van Huisarts en Wetenschap zich voor. Huisarts Vincent van Vugt, redacteur digitale zorg, deelt zijn missie en passie voor het vak en zijn visie op de toekomst van digitale zorg in de huisartsenpraktijk.

  • Diclofenac meest schadelijke pijnstiller voor het milieu

    Diclofenac is vergeleken met andere vrij verkrijgbare pijnstillers het meest schadelijk voor het milieu. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM waarin de effecten van deze pijnstillers op het watermilieu werden onderzocht. Volgens het rapport kunnen deze bevindingen meegenomen worden in de keuze voor een pijnstiller.

  • Hoe sneller, hoe beter?

    ‘Hoe kan het dat het spreekuur weer zo uitloopt?’ Je kent het vast wel: die ene patiënt die nét wat meer tijd nodig heeft, een onverwacht spoedgeval, et cetera. Hoe vaak heb je niet gedacht dat het spreekuur strak gepland was, om vervolgens toch een half uur uit te lopen? Je wilt wel snel en op tijd werken, maar ook je werk zorgvuldig doen.

  • Huisartsen wijken structureel af van NHG-Standaard bij knieartrose

    Rotterdamse onderzoekers concluderen dat bestaande richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van knieartrose matig worden opgevolgd in de huisartsenpraktijk. Huisartsen geven weinig zelfzorgadvies en verwijzen vaak voor een röntgenfoto.

  • Rosuvastatine versus atorvastatine: krachtige cholesterolverlaging met meer bijwerkingen?

    Rosuvastatine en atorvastatine worden vanwege hun krachtige cholesterolverlagende werking vaak ingezet bij patiënten met een hoog of zeer hoog cardiovasculair risico. Rosuvastatine is hierin het sterkst, maar leidt dit tot betere cardiovasculaire uitkomsten? Een recent Zuid-Koreaans onderzoek laat dit niet zien. Wel kregen rosuvastatinegebruikers vaker diabetes en cataract.

  • ChatGPT kan medische vragen vaak correct beantwoorden

    ChatGPT beantwoordt medische vragen in de meeste gevallen correct. Dat blijkt uit Amsterdams onderzoek waarin geëvalueerd werd hoe nauwkeurig de aanbevelingen zijn van ChatGPT over veelvoorkomende cardiale klachten. De onderzoekers denken op basis van hun resultaten dat artificiële intelligentie potentie heeft om in de toekomst ingezet te worden in medische beslisvoering.  

  • Onbetaalbaar

    Ik heb een quiz voor je: weet jij wat een screening op inhalatie-allergenen kost? Een ecg’tje draaien op de functie-afdeling, of een fietstest? Het Hb-gehalte/MCV met ferritine? Een HPV-bepaling bij een uitstrijkje? Doe eens een gok. Tot 2 weken geleden had ik geen flauw idee. Nu wel, want naast mijn computer hangen prijslijsten aan de muur geplakt.

Wetenschap

  • Succesvolle implementatie van versnelde NHG-richtlijnontwikkeling

    Ontwikkelingen in de geneeskunde gaan steeds sneller. Medische, reguliereen socialemedia pikken deze berichten op en maken deze meteen beschikbaar voor een breed publiek. Patiënten komen hier vervolgens mee naar de huisarts. Voor het NHG groeit daarom de behoefte om eerder duiding te geven aan deze ontwikkelingen. Hoe krijgen we zo snel mogelijk betrouwbare aanbevelingen in de spreekkamer van de huisarts? In deze beschouwing delen wij de resultaten van een nieuwe werkwijze.

  • Minder antibiotica voor mogelijke urineweginfecties bij kwetsbare ouderen

    Kwetsbare ouderen krijgen geregeld antibiotica bij een vermoeden van een urineweginfectie. Vaak gebeurt dit op basis van alleen aspecifieke symptomen, met als gevolg een onterechte behandeling. De relevante richtlijnen adviseren terughoudendheid als specifieke symptomen van de urinewegen ontbreken. Wij toonden aan dat een veelzijdige interventie met actieve implementatie van de richtlijn het aantal antibioticavoorschriften voor mogelijke urineweginfecties met de helft vermindert. Dit vraagt wel om een gedragsverandering van zorgverleners.

  • Leerpunten uit medisch tuchtrecht: veiligere laboratoriumdiagnostiek

    Bij de indicatiestelling, aanvraag, interpretatie en opvolging van laboratoriumdiagnostiek kunnen processen mislopen, wat nadelige gevolgen voor de patiënt kan hebben. Soms resulteert dit in een klacht bij een van de Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg. Een systematische analyse van deze rechtspraak kan inzicht geven in de tuchtrechtelijke aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden. Dit artikel analyseert de tuchtrechtspraak over de verantwoordelijkheden bij indicatiestelling, aanvraag, interpretatie en opvolging van laboratoriumdiagnostiek in de huisartsenpraktijk. We formuleren ook enkele leerpunten.

Praktijk

  • Scoliose en spondylodiscitis

    Toets je kennis.

  • Invloed van het ovulatiemoment op de morning-afterpil

    De morning-afterpil (MAP) kan een zwangerschap voorkomen door de eisprong uit te stellen. Het heeft echter geen effect op de innesteling van een bevruchte eicel. Het moment van ovulatie is dus van invloed op de werking van de MAP. Deze casuïstiek laat zien hoe belangrijk het is om samen met de patiënt een weloverwogen keuze te maken tussen de verschillende soorten noodanticonceptie.

  • Hoe herken je idiopathische scoliose?

    Adolescente idiopathische scoliose (AIS) is een vervorming van de wervelkolom die ontstaat tijdens de groei en waarbij vooral in de grote groeispurt tijdens de puberteit snelle progressie kan optreden, zonder symptomen. Omdat er op latere leeftijd problemen kunnen ontstaan, is vroege herkenning van groot belang. Behandeling van AIS moet dan ook progressie voorkomen.

  • Farmacotherapie voor obesitas

    Obesitas is een chronische ziekte waarbij sprake is van disfunctionerend visceraal (buik)vet. Deze verstoringen in vetweefsel dragen negatief bij aan vele chronische ziekten. Leefstijloptimalisatie vormt de hoeksteen van obesitasbehandeling. Bij onvoldoende effect zijn er verschillende farmacotherapeutische opties. Deze bespreken we hier, naast de toepassing ervan in de huisartsenpraktijk.

  • Spondylodiscitis: een zeldzame veroorzaker van nekpijn

    Huisartsen zien geregeld patiënten met nekpijn, een frequent voorkomende, meestal onschuldige klacht van het bewegingsapparaat. Toch is het zaak te letten op witte raven. Want soms heeft de patiënt een ernstige aandoening, zoals een botmetastase, subarachnoïdale bloeding, meningitis of spondylodiscitis. Wij raden huisartsen aan alert te blijven op zeldzame oorzaken van nekklachten én op de rode vlaggen binnen de anamnese en het lichamelijk onderzoek.

Richtlijn

  • Ontwikkeling van NHG-richtlijnen

    Wat komt er allemaal kijken bij de ontwikkeling van een richtlijn? Welke stappen worden doorlopen om tot een aanbeveling te komen? Wordt het patiëntenperspectief ook meegenomen? Hoeveel standaarden onderhoudt het NHG eigenlijk? Het ontwikkelen van richtlijnen gebeurt volgens een vaste werkwijze om kwalitatief hoogwaardige richtlijnen te waarborgen.

  • Meer handvatten voor gedragsmatige behandeling slapeloosheid in NHG-Standaard Slaap­problemen

    De NHG-Standaard Slaapproblemen is gedeeltelijk herzien. De standaard biedt meer adviezen over de gedragsmatige behandeling van slapeloosheid in de praktijk. Het beleid bij slapeloosheid in combinatie met psychische klachten is beter uitgewerkt. Het beleid voor het afbouwen van langdurig gebruik van slaapmiddelen is uitgebreid met praktische handvatten voor de begeleiding van patiënten.

NHG Forum

  • Kader voor passende NHG-bijdrage aan onderzoek

    Als wetenschappelijke beroepsvereniging zet het NHG zich in voor een wetenschappelijk onderbouwde en kwalitatief hoogstaande huisartsenzorg. Dit doen we door huisartsgeneeskundig onderzoek te bevorderen en nieuwe kennis toegankelijk en toepasbaar te maken, bijvoorbeeld via richtlijnen. Hoe werkt dit en hoe kan het NHG passend bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek?

  • Janske Poos zorgt voor Friese inbreng in de Verenigingsraad

    Sinds begin 2024 is Janske Poos lid van de NHG-Verenigingsraad. Haar benoeming werd tijdens de Algemene Ledenvergadering op 20 juni 2024 bekrachtigd. Hoog tijd om kennis te maken met deze bevlogen huisarts, die met haar echtgenoot een plattelandspraktijk aan huis heeft in Drogeham, noordoost-Friesland.