Alle nummers
Archief tijdschrift

2025, nummer 2

Jaargang
68

Nieuws

  • Februarinummer H&W: van neurofibromatose tot digitale zorg bij incontinentie

    Deze week verschijnt het februarinummer van Huisarts & Wetenschap. In dit nummer besteden we aandacht aan vroege herkenning van neurofibromatose type 1, de impact van socialmediagebruik op de leefstijl van jongeren en de nieuwste NHG-richtlijn over scabiës. Daarnaast belichten we actuele behandelinzichten, zoals het gebruik van ondansetron bij kinderen met buikgriep en digitale zorgoplossingen voor urine-incontinentie.

  • Zorgbehoeftes van post-COVID-patiënten verschillen

    In een kwalitatief onderzoek vonden onderzoekers verschillen tussen zorgbehoeftes van de deelnemende post-COVID-patiënten. Zo ervaren patiënten met een voorheen goede gezondheid vooral klachten bij overprikkeling, terwijl patiënten met eerdere gezondheidsproblemen hebben meer kampen met ernstige vermoeidheid.

  • SSRI’s voor premenstrueel syndroom

    Bij de behandeling van premenstrueel syndroom (PMS) en premenstruele dysfore stemmingsstoornis (PMDS) lijken selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) effectief te zijn. Een recente cochranereview laat zien dat continue toediening mogelijk effectiever is dan cyclisch gebruik tijdens de luteale fase.

  • Sneller juiste dosering levothyroxine met voorspelmodel

    Een huisarts diagnosticeert 3 tot 4 nieuwe patiënten met hypothyroïdie per jaar. Het vinden van de juiste dosis levothyroxine kan uitdagend en arbeidsintensief zijn. Nederlandse onderzoekers ontwikkelden een voorspelmodel met als doel sneller tot de juiste levothyroxinedosis te komen.

  • 25 voor ’25

    Een nieuw jaar! Een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Privé, maar vooral ook op het werk. Hoe houden we het huisartsenbestaan dit jaar leuk en hoe blijven we in balans? In een tijd met doorgeslagen privacyregels, verzekeraars die op onze stoel lijken te zitten en een minister die denkt dat AI de administratie gaat doen. Heeft het nog zin om te reflecteren op 2024 en een plan te maken voor 2025?

  • Leeftijd en geslacht verbeteren triage bij beroerte en TIA

    Een cross-sectioneel onderzoek van telefonische triagegesprekken laat zien dat ruim de helft van de BEFAST-positieve patiënten die naar de huisartsenpost bellen, een definitieve diagnose van een beroerte of TIA krijgt. Slechts driekwart krijgt een hoge urgentie toegewezen. Het betrekken van het geslacht en de leeftijd zou de triage kunnen verbeteren.

  • Onvoldoende kennis over hondsdolheid bij reizigers

    Veel reizigers onderschatten het gevaar van hondsdolheid tijdens hun reis. Bovendien weten ze weinig over de manier van overdracht en over de behandeling.

  • Nieuw onderzoek naar ondansetron voor kinderen met buikgriep

    Je ziet een meisje van 1 jaar op je spreekuur vanwege braken en diarree sinds 2 dagen. De vochtintake is beperkt en wordt snel uitgebraakt. Je denkt aan buikgriep en schat het risico op uitdroging hoog in. Je hebt gehoord dat ondansetron kan helpen, maar hoe pas je dit precies toe? Het ‘GO-KIDS’-onderzoek richt zich op implementatie van dit recent ingevoerde behandeladvies.

Praktijk

  • Hoe beïnvloedt problematisch socialmediagebruik de leefstijl van adolescenten?

    Tegenwoordig zijn social media een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van adolescenten (12-19 jaar). In vergelijking met andere leeftijdsgroepen maken adolescenten in onze samenleving het meest gebruik van social media. De tijd die adolescenten online doorbrengen, is het afgelopen decennium bijna verdubbeld. Hoe beïnvloedt dit hun dagelijks leven en waar moet je als huisarts rekening mee houden?

  • Endometriose, PID en dysmenorroe

  • Een ongewone presentatie van een EBV-infectie

    Een epstein-barrvirusinfectie (EBV), beter bekend als de ziekte van Pfeiffer, wordt meestal gekenmerkt door de klassieke trias van keelpijn, lymfadenopathie en koorts. Bij ouderen is een primaire infectie met EBV zeldzaam en deze presenteert zich vaak atypisch, waarbij geelzucht en hepatitis in plaats van keelpijn en lymfadenopathie op de voorgrond kunnen staan. Ook bij deze presentatie is het beloop doorgaans zelflimiterend en blijft onde

  • Verwijsindicaties eerstegraads familie bij hartklepafwijkingen

    Een bicuspide aortaklep is een erfelijke afwijking die vaker voorkomt in families. Deze klep kan eerder leiden tot complicaties zoals lekkage en stenose. In dit H&Weetje lees je wanneer je eerstegraads familieleden van patiënten met een bicuspide aortaklep naar de cardioloog moet verwijzen.

  • Endometriose sneller herkennen en behandelen in de praktijk

    Endometriose is een actueel onderwerp, waar steeds meer aandacht voor is. Het zou vaak niet of te laat worden onderkend. Bij de huisarts roept deze aandoening nogal wat vragen op. Wanneer moet je eraan denken? Is voor de diagnose altijd een laparoscopie nodig? Hoe zeker moet je van de diagnose zijn om zelf een behandeling te starten? Wanneer moet je verwijzen en naar wie? Dit artikel belicht de belangrijkste klachten, diagnostische

  • Herkenning en behandeling van neurofibromatose type 1

    Neurofibromatose type 1 (NF1) is een tumorpredispositiesyndroom met een progressief en variabel beloop. Het is een van de meest voorkomende zeldzame ziekten, met gemiddeld 1-2 mensen per huisartsenpraktijk. De klinische variabiliteit, ook binnen 1 familie, maakt het herkennen van dit syndroom uitdagend. In deze casuïstiek beschrijven we de symptomatologie bij NF1 en richten we ons op de implicaties voor de huisartsenpraktijk. Aa

Richtlijn

  • Nieuwe diagnostische en therapeutische inzichten in herziene NHG-Behandelrichtlijn Scabiës

    Al enkele jaren zien huisartsen in Nederland meer scabiës dan de jaren daarvoor. Vooral huisartsen in studentensteden merken dit. De herziene NHG-Behandelrichtlijn Scabiës besteedt aandacht aan de toegevoegde waarde van aanvullende diagnostiek, zoals dermatoscopie en PCR. Daarnaast is het medicamenteuze beleid herzien: permetrine (lokaal) en ivermectine (oraal) zijn in de herziene richtlijn gelijkwaardige behandelopties. Dit advies sluit

NHG Forum

  • Ondersteuning bij afbouw van psychofarmaca en andere medicatie bij ouderen

    Vijf nieuwe kennisdocumenten over stoppen en minderen van medicatie bij ouderen zijn toegevoegd aan de multidisciplinaire richtlijn (MDR) Polyfarmacie bij ouderen. Deze documenten bieden handvatten voor het verantwoord verminderen van psychofarmaca, anti-epileptica en opioïden, en kunnen direct worden toegepast bij medicatiebeoordelingen of FTO’s.

  • Nieuwe adviezen voor een betere medische dossieroverdracht

    De NHG-Leidraad dossieroverdracht is geactualiseerd en geeft jou als huisarts handvatten om binnen de huidige praktijk een medisch dossier zo goed mogelijk over te dragen. In de leidraad lees je adviezen over wettelijke aandachtspunten, het tijdig herkennen van fouten en aanbevelingen voor inhoudelijke en technische verbetering van de dossieroverdracht in de toekomst.

  • Jouw vak, jouw toekomst: Huisartsendagen 2025

    De Huisartsendagen op 3 en 4 april 2025 zijn dé gelegenheid om jouw kennis en vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Met een programma dat actuele richtlijnen, innovatieve tools en persoonlijke ontwikkeling combineert, is dit congres speciaal ontwikkeld voor huisartsen (in opleiding). Benieuwd wat je kunt verwachten? Lees verder voor een sneak preview.

Wetenschap

  • Aanvragen van urinekweken door huisartsen nader onder de loep

    De NHG-Standaard Urineweginfecties adviseert om bij een vermoeden van een urineweginfectie bij specifieke patiëntengroepen altijd een urinekweek aan te vragen. Eerder onderzoek toonde echter aan dat deze richtlijnaanbeveling in de praktijk slechts matig nagevolgd wordt. Wij verrichtten daarom een kwalitatief onderzoek onder huisartsen en doktersassistenten om te achterhalen welke bevorderende en belemmerende factoren meespelen bij h

  • Huidtherapie bij acnebehandeling

    Acne vulgaris komt vaak voor in de huisartsenpraktijk. De NHG-Standaard adviseert topicale middelen en langdurige orale antibiotica. Veel patiënten hebben echter al zelfzorgproducten geprobeerd en vertrouwen vaak niet meer op topicale behandelingen. Gezien toenemende resistentie is minder antibioticagebruik wenselijk. De NVDV-richtlijn Acne vulgaris adviseert daarnaast een verwijzing naar een huidtherapeut voor fysische behandeling. Is

  • Hulp van digitale zorg bij urine-incontinentie

    Urine-incontinentie is een veelvoorkomende, maar vaak onbesproken klacht onder vrouwen. Bieden digitale interventies zoals websites en apps nieuwe behandelmogelijkheden? Onderzoekers Lotte Firet en Anne Loohuis doen hier beiden onderzoek naar. In dit interview delen zij hun ervaringen en onderzoeksresultaten. Wat werkt, waar lopen patiënten tegenaan, en hoe kan digitale zorg een structurele plek in de huisartsenpraktijk krijgen?