
Nieuws
Het carpaletunnelsyndroom: opereren of injecteren?
Het carpaletunnelsyndroom (CTS) is een veelvoorkomend probleem waar waarschijnlijk steeds meer patiënten last van krijgen door de stijgende incidentie van obesitas en diabetes. Er is nog veel discussie over de beste behandeling. Een recente cochranereview laat zien dat corticosteroïdinjecties en chirurgische behandeling het eerste jaar even effectief zijn.
Nieuw onderzoek naar passend medicatiegebruik in de palliatieve fase thuis
Patiënten met een ongeneeslijke ziekte en een beperkte levensverwachting gebruiken vaak overbodige medicatie. Het staken van deze medicatie wordt in de praktijk veelal niet overwogen en gebeurt onvoldoende routinematig. Het PASVORM-project heeft als doel passend medicatiegebruik voor deze patiëntengroep in de huisartsenpraktijk te bevorderen. Dat gebeurt door de implementatie van routinematige medicatiebeoordelingen in de palliatieve…
Sekseverschillen bij astma
Mannen en vrouwen met astma verschillen in hun klinische presentatie. Onbekend is hoe sekse de ziektecontrole, longfunctie, en het aantal exacerbaties beïnvloedt. In een posthoc-analyse van een observationeel cohort van astmapatiënten uit 9 landen, waaronder Nederland, werd dit onderzocht.
Generatieve taalmodellen in de huisartsenzorg: ready for primetime?
ChatGPT en andere generatieve taalmodellen worden steeds breder toegepast voor medische doeleinden, zowel door patiënten als zorgverleners. Voor eenvoudige taken vormen ze zeker een bruikbaar hulpmiddel, maar bij meer ingewikkelder taken, zoals beslisondersteuning, blijft het oppassen.
De blik van burgers op substitutie van zorg
De overheid stimuleert substitutie van zorg om zorgkosten te drukken en nabije zorg te bevorderen. Het is van groot belang om de visie van burgers in deze transitie mee te wegen. Een onderzoek onder 800 Nederlandse deelnemers van een consumentenpanel laat zien dat de ervaren expertise van de zorgprofessional leidend is om te bepalen of deze transitie te rechtvaardigen is.
Hoe zoeken patiënten naar gezondheidsinformatie?
Uit representatief onderzoek blijkt dat 90% van de Nederlanders online naar informatie over gezondheid en ziekte zoekt. Thuisarts.nl is daarbij een veelgebruikte bron, gewaardeerd om de betrouwbaarheid en begrijpelijkheid. Lees meer over de onderzoeksresultaten en de profielen van gebruikers en niet-gebruikers.
Romantisch, maar niet achterhaald
De vertrouwde, solistisch werkende huisarts die je tientallen jaren van je leven 24/7 kunt bereiken bestaat allang niet meer. Romantisch en achterhaald?
Verslaving in gradaties
‘Daar is ze weer,’ zucht de assistent van de huisartsenpost. Als laatste zit ze in de wachtkamer, met haar linkerarm in een dik verband. Ik roep haar binnen. Het is erger dan ik dacht. Vier verse, wijkende wonden, tussen talrijke oude littekens.
Wetenschap
Effect acupunctuur bij aspecifieke lagerugpijn twijfelachtig
Vanwege het chronische karakter zoeken patiënten met aspecifieke lagerugpijn geregeld ook buiten de reguliere geneeskunde naar oplossingen, bijvoorbeeld bij acupunctuur. Deze CAT bespreekt het effect van acupunctuur op pijn en functioneren bij chronische aspecifieke lagerugpijn, vergeleken met gebruikelijke zorg. Acupunctuur heeft mogelijk een klein positief effect op beide aspecten, maar de beschikbare onderzoeken hebben belangrijke…
Teunisbloemolie werkt niet verlichtend bij mastopathie
Een 46-jarige vrouw met pijnklachten in de rechterborst krijgt het advies om teunisbloemoliecapsules te gebruiken. Dit middel wordt in de praktijk geregeld aangeraden omdat het sommige vrouwen verlichting zou bieden. De vraag is of teunisbloemolie echt effectief is bij het verminderen van pijnklachten bij mastopathie. Een systematische review en meta-analyse tonen aan dat teunisbloemolie niet effectiever is dan een placebo. Wel is het…
Optimaliseren van persoonlijke continuïteit voor oudere patiënten
Persoonlijke continuïteit, het hebben van een vaste huisarts die je kent en volgt, is een van de pijlers van de Nederlandse huisartsenzorg. Om de persoonlijke continuïteit in de huisartsenpraktijk te helpen verbeteren hebben we TOOL-kit ontwikkeld, een gereedschapskist met 34 strategieën. Uit ons onderzoek blijkt TOOL-kit goed aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk, maar we konden geen verbetering van de persoonlijke continuïteit op patiëntni…
De nieuwe NHG-Standaard Prostaatkanker vanuit urologisch perspectief
De nieuwe NHG-Standaard Prostaatkanker wijkt op verschillende punten af van de urologische aanpak. Zo zou een toevoeging aan de standaard kunnen zijn om bij een marginale PSA-verhoging eerst herhaling te overwegen voordat wordt verwezen. Bij vroegopsporing is PSA, niet rectaal toucher, het onderzoek van eerste keuze. Daarnaast besteedt de standaard veel aandacht aan BRCA2-mutatiedragers, terwijl het uitvragen van de familieanamnes…
Prostaatkanker: de praktijk van de huisarts verschilt van die van de uroloog
In hun opinieartikel becommentariëren Roderick van den Bergh, Christy Niemeijer, Steven Linnebank en Pim van Leeuwen de NHG-Standaard Prostaatkanker vanuit het urologisch perspectief. Namens de NHG-werkgroep herziening NHG-Standaard Prostaatkanker reageren wij op hun aanbevelingen. Vanuit het huisartsgeneeskundig perspectief zien we geen echte verbetering van het zorgpad.
Richtlijn
Betere afstemming eerste en tweede lijn in herziene NHG-Standaard Hoofdtrauma
In een parallel traject zijn de NHG-Standaard Hoofdtrauma en de richtlijn Licht traumatisch hoofd/hersenletsel van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN) herzien. De verwijscriteria voor de eerste lijn zijn nu beter afgestemd op de scancriteria in de tweede lijn. Aangeraden wordt om terughoudend te zijn met het wekadvies. Daarnaast is een nieuw onderdeel toegevoegd over het beleid bij aanhoudende klachten na een hoofdtrauma.
NHG Forum
Nieuwe Kennisagenda Huisartsenzorg: focus op praktijk
Wat zijn de belangrijkste kennisvragen binnen de huisartsenzorg? Hoe blijft de Kennisagenda relevant? En hoe kunnen huisartsen bijdragen? In dit interview vertelt NHG-projectleider Suzanne Weijs-Schavemaker over de doorontwikkeling van de Kennisagenda Huisartsenzorg en de rol van huisartsen in het bepalen van de kennisvragen die de toekomst van de huisartsenzorg vormgeven.
Winnaar NHG-Wetenschapsprijs op internationaal huisartsencongres
Als winnaar van de NHG-Wetenschapsprijs 2024 kreeg Linda Joosten de unieke kans om het jaarlijkse congres van de North American Primary Care Research Group (NAPCRG) in Canada bij te wonen en haar onderzoek te presenteren op het hoofdpodium. Het congres vond vorig jaar plaats en bracht experts uit de huisartsgeneeskunde en eerstelijnszorg van over de hele wereld samen. De NAPCRG is de grootste internationale organisatie op dit geb…
Keynotes Huisartsendagen 2025: AI, pseudowetenschap en veranderende zorg
Als huisarts sta je dagelijks voor nieuwe uitdagingen: patiënten die online onbetrouwbare medische informatie tegenkomen, technologische ontwikkelingen en een groeiende zorgvraag. Hoe speel je hierop in? Vier experts delen op de Huisartsendagen op 4 april inzichten en praktische handvatten.
Online inzage: hoe maak je het werkbaar in de praktijk?
Online inzage in het medisch patiëntendossier is een waardevolle digitale zorgdienst die patiëntbetrokkenheid vergroot en de zorg efficiënter kan maken. Maar hoe pas je dit praktisch toe in de huisartsenpraktijk? De nieuwe NHG-Praktijkhandleiding Online inzage van het medisch patiëntendossier biedt concrete handvatten om online inzage effectief te implementeren.
Praktijk
Artritis en soa-gerelateerde gewrichtsklachten
Toets je kennis.
Risico’s van SSRI-gebruik tijdens de zwangerschap
Wat zeg je tegen een patiënte die wegens psychische klachten een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI) gebruikt en zwanger wil worden? Stoppen of minderen brengt risico’s met zich mee, niet alleen voor de vrouw, maar ook voor het kind. Acuut stoppen met een SSRI tijdens de zwangerschap of kraamperiode kan de psychische klachten verergeren. Ook is dan de kans groter op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, ont…
Acupunctuur bij neuropathie door chemotherapie
Chemotherapie-geïnduceerde neuropathie (CIPN) is een complexe en moeilijk te behandelen aandoening. Veel patiënten ervaren pijn en ongemakken waarvoor beperkte effectieve behandelingen bestaan. Er zijn aanwijzingen dat acupunctuur bij sommige patiënten verlichting kan bieden, maar het bewijs is niet overtuigend. Wat zijn de mogelijkheden?
Bewust stoppen met eten en drinken
Bewust stoppen met eten en drinken (BSTED) is een autonome keuze om het levenseinde te bespoedigen. Dit onderwerp vraagt zorgvuldige begeleiding van patiënt en naasten. De herziening van de KNMG-handreiking biedt huisartsen een waardevolle leidraad om bij BSTED passende zorg en ondersteuning te bieden.
Wees alert bij septische artritis en handel snel
Septische artritis is een ernstige, destructieve gewrichtsaandoening die snelle en adequate diagnose en behandeling behoeft. Verwijs bij een vermoeden hierop daarom met spoed voor een gewrichtspunctie. Wees alert bij gewrichtspijn: laat een patiënt terugkomen wanneer deze een gezwollen en pijnlijk gewricht heeft en er binnen 7 dagen onvoldoende verbetering optreedt. Doe dat eerder bij koorts of algehele malaise. Blijf ook kritisch wat betreft de…
Toegankelijke huisartsenzorg: balans tussen efficiëntie en kwaliteit
Huisarts en hoogleraar Marco Blanker benadrukt het belang van balans in de huisartsenzorg. In een gesprek met Huisarts en Wetenschap reflecteert hij op efficiënte zorgprocessen, de rol van regionale samenwerking en de waarde van ‘lummeltijd’. Hoe blijft zorg toegankelijk zonder kwaliteit in te leveren? Blanker pleit voor innovatie, maar met oog voor de menselijke maat en een kritische blik op het zorgsysteem.