Nieuws

Screening op coloncarcinoom september 2013 van start

Gepubliceerd
3 mei 2013
Dossier
Minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft besloten om vanaf september 2013 een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker in te voeren. In dit nummer besteden we aandacht in de vorm van een pro-contra aan dit nieuwe screeningsprogramma. Wat houdt het in en wat gaat het voor u als huisarts betekenen?
In 2013 krijgen mensen uit 1938 en 1948 een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. In 2019 zal iedereen tussen 55 en 75 jaar minimaal 1 uitnodiging hebben ontvangen. De patiënten krijgen een brief toegestuurd met een oproep om ontlasting terug te sturen. Deze ontlasting wordt met een i-FOBT gecontroleerd op occult fecaal bloedverlies. Wanneer in het ontlastingsmonster bloed wordt gevonden, krijgt de patiënt een oproep voor een coloscopie in een regionaal ziekenhuis. Om te zorgen dat de wachttijden voor coloscopie niet teveel oplopen wordt het onderzoek stapsgewijs ingevoerd.
Dit nieuwe screeningsprogramma zal ongetwijfeld tot veel vragen bij patiënten leiden en voor een deel van deze vragen zullen zij zich tot de huisarts wenden. De hooggeleerde huisartsen Niek de Wit en Henk van Weert zetten de argumenten voor en tegen de screening helder voor u op een rijtje.
De huisarts heeft in de huidige opzet van het screeningsprogramma geen actieve rol. Wel ontvangt hij twee dagen eerder dan de patiënt een bericht dat er bloed in het ontlastingsmonster is aangetoond en colonscopie nodig is.
De huisarts kan een belangrijke rol spelen, bijvoorbeeld door mensen met een positieve i-FOBT (8-10 patiënten per normpraktijk/jaar vanaf 2019) uitleg te geven over wat een dergelijke uitslag betekent en wat de kans op coloncarcinoom is. Ook kunt u informatie geven over wat een colonscopie inhoudt. Lees hiervoor vooral de pro-contra op pagina 220 en 221.
Just Eekhof

Literatuur

  • 1.De Wit N. Screening op dikkedarmkanker; doen! Huisarts Wet 2013;56:220.
  • 2.Van Weert H. GeFOBT? Huisarts Wet 2013;56:221.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen