Nieuws

Te weinig foto’s in Zorgatlas Dermatologie

Gepubliceerd
1 december 2015
Doelgroep Deze zorgatlas lijkt bedoeld voor huisartsen, verpleegkundig specialisten en specialisten die hun uitleg over huidaandoeningen aan patiënten willen onderbouwen met afbeeldingen.
Inhoud Het formaat is aangepast aan het doel, namelijk uitleg geven aan patiënten. Het boek is 21 bij 30 cm en je kunt het uitgeklapt op je bureau zetten. Er zit een stift met wegveegbare inkt bij waarmee je op de afbeeldingen (aan)tekeningen kunt maken. Wanneer je het boek uitklapt, staan er aan de ene kant patiëntafbeeldingen (zonder tekst) en aan de andere kant tekst die de arts bij zijn uitleg kan gebruiken. Er is een aantal algemene pagina’s over anatomie van huid, nagels en haar en daarna 15 tabbladen over specifieke, veelvoorkomende huidaandoeningen. Op de twee pagina’s over huidinfecties worden impetigo, onychomycose, koortslip, hoofdluis, schaamluis en mijten besproken met behulp van tekeningen en soms foto’s als illustratie.
Oordeel Dermatologie is een vak waarbij je vaak op grond van het beeld de diagnose stelt. Het huidbeeld waarmee de patiënt komt, is lang niet altijd typisch voor de aandoening. Vaak is deze nog in een beginstadium. Als bijvoorbeeld een patiënt met beginnende gordelroos (niet in deze atlas) op het spreekuur komt, google ik naar afbeeldingen van deze aandoening en leg dan aan de hand van verschillende beelden op mijn pc-scherm uit wat het typische beeld is en hoe het zich verder kan ontwikkelen. Dat mis ik in deze atlas. De tekeningen geven soms wel schematisch aan wat typisch is bij de aandoening, zoals een tekening van een jongetje met paar vlekjes rond de mond bij impetigo, maar hierbij ontbreekt dan weer een goede foto. Naar mijn idee staan er veel te weinig foto’s in en bovendien zijn ze vaak niet scherp. Bij de pagina’s over soa’s staan heel kuis alleen maar tekeningen en geen foto’s van de aangedane geslachtsdelen. Bij seborroïsch eczeem helpt een tekening met paarse bolletjes en sliertjes niet om aan de patiënt uit te leggen dat een gist (pityrosporum ovale) bij deze aandoening een rol speelt. Al met al voegt dit boek weinig toe aan de op internet vrij beschikbare beelden van de veelvoorkomende dermatologische aandoeningen.
Just Eekhof

Waardering: ∙ ∙

zeer matig ∙
matig ∙ ∙
redelijk ∙ ∙ ∙
goed ∙ ∙ ∙ ∙
uitstekend ∙ ∙ ∙ ∙ ∙

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen