Praktijk

Een pijnlijke vinger

Gepubliceerd
29 juli 2016
Leestijd
2
minuten

Casus

Een 43-jarige man presenteert zich op het spreekuur met aanhoudende pijnklachten van de ringvinger van zijn linkerhand. Het punctum maximum zit onder de nagel. Voor zijn gevoel zit er iets onder de nagel, waardoor zijn nagel ook iets omhoog lijkt te komen. Hij had soortgelijke pijnklachten in 2012 waarbij een partiële nagelextractie zijn pijnklachten wat heeft doen afnemen. De pijnklachten zijn echter weer teruggekomen, ze zijn scherp van aard, en de patiënt geeft aan dat zijn vinger vooral zeer gevoelig is wanneer iets tegen zijn nagel tikt.
Bij inspectie lijkt er in eerste instantie een corpus alienum onder de nagel te zitten. We verrichtten een partiële extractie van de nagel, met als doel om het eventuele corpus alienum weg te halen. Er bleek een donkere papel te zitten die niet wegschraapbaar was [figuur].
Via teledermatologie hebben we de dermatoloog in consult gevraagd en die opperde dat de afwijking waarschijnlijk een subunguale glomustumor was. De patiënt is doorverwezen naar de plastisch chirurg voor chirurgische behandeling van de tumor, waarna de pathologie bevestigde dat het om een glomustumor ging.
Als de patiënt enkele maanden later voor controle komt, is hij volledig klachtenvrij.

Beschouwing

De eerste beschrijving van een glomustumor was door Wood in 1812; hij beschreef het als een pijnlijk subcutaan tuberculum aan de vinger,1 waarna het in 1924 door Barre en Masson beschreven is als een goedaardige kluwen van neuromyoarteriële cellen van de reticulaire dermis.2 Het is een zeldzame tumor en betreft ongeveer 1% van alle handtumoren.3
De aandoening komt het meest voor bij vrouwen van middelbare leeftijd. Het duurt vaak lang voordat de diagnose wordt gesteld, gemiddeld ongeveer tien jaar, met meerdere consultaties van een arts.4
De diagnosestelling geschiedt over het algemeen op het klinisch beeld. Klassiek zijn de trias van pinpointgevoeligheid, koude-intolerantie en nageldeformiteiten.5 Eventueel kan er pinpointgevoeligheid optreden bij lokale druk op de nagel (de test van Love), waarna specifieke scherpe pijn optreedt. Ook de koude-sensitiviteitstest kan diagnostisch gebruikt worden; hierbij wordt de hand in ijswater gedaan, waarna de pijn onder de nagel toeneemt.6 Een test met een goede voorspellende waarde is de Hildreth’s test. Hierbij wordt lokale druk op de nagel gezet met een tourniquet, waardoor een typische scherpe pijn ontstaat als het tourniquet wordt afgenomen. De positief voorspellende waarde van deze test is 92% met een negatief voorspellende waarde van 91%.7
De waarde van beeldvormende technieken is niet geheel duidelijk. Er zijn verschillende onderzoeken verricht naar de diagnostische waarde van MRI-onderzoek, met name omdat er differentiaaldiagnostisch nog gedacht kan worden aan een subunguale exostose, neuroom, ganglion of een melanoom. Op MRI zijn tumoren vanaf een diameter van 2 millimeter goed zichtbaar, als een typische hoogintense ‘dot’ omgeven door een laagintens signaal. Bij een niet-typische presentatie kan MRI nuttig zijn om meer duidelijkheid te geven over de definitieve diagnose.8
Behandeling bestaat uit chirurgische volledige excisie, die curatief van opzet is.

Literatuur

  • 1.Wood W. On painful subcutaneaous tubercle. Edinburgh Med Surg J 1812;18:283-91.
  • 2.Barre JA, Masson PV. Anatomy-clinical study of certain painful subungual tumors (tumors of neuromyo-arterial glomus of the extremities). Bull Soc Dermatol Syph 1924;31:148-59.
  • 3.Caroll RE, Berman AT. Glomus tumors of the hand: review of the literature and report on twenty-eight cases. J Bone Joint Surg Am; 1972;54:691-703.
  • 4.Van Geertruyden J, et al. Glomus tumours of the hand. A retrospective study of 51 cases. J Hand Surg 1996;21:257-60.
  • 5.Carlstedt T, Lugnegard H. Glomus tumour in the hand. Acta Orthopaedica Scandinavica 1983;54:296-302.
  • 6.Netscher J, Aburto J, Koepplinge M. Subungual glomus tumor. J Hand Surg Am 2012;37:821-3.
  • 7.Giele H. Hildreth’s test is a reliable clinical sign for the diagnosis glomus tumors. J Hand Surg 2002:27:157–8.
  • 8.Samaniego E, Crespo A, Sanz Key A. Diagnostic features and treatment of subungual glomus tumor. Actas Dermosifiliogr 2009;100:875-82.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen