Nieuws

Vier antibiotica even effectief bij neuroborreliose

Gepubliceerd
4 mei 2017
Benzylpenicilline, ceftriaxon, doxycycline en cefotaxim blijken even effectief bij behandeling van neuroborreliose. De uitkomst bij een afwachtend beleid is onbekend. Verwijzing naar de tweede lijn is noodzakelijk voor behandeling.
In Nederland draagt een op de vijf teken de bacterie Borrelia burgdorferi bij zich volgens gegevens van het RIVM. Per jaar wordt ongeveer een miljoen mensen door een teek gebeten. Hiervan krijgen twee op de honderd mensen Lyme. Neuroborreliose is een gevreesde complicatie van de ziekte van Lyme, die behandeld kan worden met verschillende antibiotica. Het is onbekend welke het beste is.
Onderzoekers vergeleken verschillende antibiotica bij de behandeling van neuroborreliose. Daarvoor gingen ze eind 2016 op zoek naar gerandomiseerde onderzoeken. Ze vonden er zeven met in totaal 450 patiënten. Vier antibiotica werden onderzocht: benzylpenicilline, ceftriaxon, doxycycline en cefotaxim. De kwaliteit van de onderzoeken was matig. Ze vergeleken niet met placebo en slechts één onderzoek was geblindeerd. Alle onderzoeken vonden plaats in Europa.
Men vond geen verschil tussen de onderzochte antibiotica. De meeste patiënten waren na twaalf maanden volledig hersteld, ongeacht welke antibiotica gegeven waren. Het effect van antibiotica ten opzichte van geen behandeling is onbekend, omdat niet met placebo is vergeleken.
We kunnen concluderen dat de vier onderzochte antibiotica niet voor elkaar onderdoen. Het is echter onduidelijk hoe het natuurlijk herstel zou zijn bij een afwachtend beleid. Een vergelijkend onderzoek met placebo roept ethische bezwaren op. De behandeling vindt plaats in de tweede lijn. De boodschap voor de huisarts? Verwijzen bij een verdenking op neuroborreliose voor behandeling met antibiotica. Bij vragen kunt u uitleggen dat de antibiotica even effectief zijn en dat de prognose goed is. 

Literatuur

  • 1.Cadavid D, et al. Antibiotics for the neurological complications of Lyme disease. Cochrane Database Syst Rev 2016;12:doi:10.1002/14651858.CD006978.pub2.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen