Bupropion en varenicline zijn effectief bij stoppen met roken maar zouden neuropsychiatrische en cardiovasculaire bijwerkingen hebben, en het is niet bekend of ze veilig zijn bij COPD. Nieuw observationeel onderzoek bij rokers met COPD laat echter geen verband zien tussen deze middelen en de eerder gemelde bijwerkingen.
De NHG-Standaard Stoppen met roken (addendum 2011) adviseert om bupropion en varinicline voor te schrijven als middel van tweede keus en met de nodige voorzichtigheid, met name vanwege bijwerkingen in de postmarketingfase (zoals suïcidale gedachten en gedragingen).
Kotz et al. onderzochten de frequentie van ernstige, psychiatrische en cardiovasculaire bijwerkingen van deze middelen bij rokers met COPD in de dagelijkse praktijk. De onderzoekers pakten het groot aan: zij gebruikten observationele data van 753 Britse huisartsenpraktijken (de QResearch database met meer dan 13 miljoen patiënten). In de periode tussen 2007 en 2012 vergeleken ze patiënten met COPD die een recept kregen voor respectievelijk een nicotinebevattend middel (n = 10.426), bupropion (n = 350) en varenicline (n = 3574). Gedurende zes maanden vergeleken ze nieuwe cardiovasculaire en neuropsychiatrische events met de Cox proportional hazards-analyse, met correctie voor verstorende factoren (confounders). Correctie voor ongemeten confounders vond plaats door de propensity-scoreanalyse.
Bupropion en vareniciline bleken geen hoger risico op ernstige, psychiatrische en cardiovasculaire bijwerkingen te hebben dan nicotinevervangers. Het betreft hier echter gerapporteerde data in de huisartsenpraktijk en daarmee kunnen bijwerkingen gemist zijn, met name milde bijwerkingen.
Hoe nu verder? Gezien de gebruikservaring en de kosten blijven nicotinevervangende middelen de eerste keus. Maar daarna zijn daarna nortriptyline, bupropion en vareniciline veilige opties, ook bij rokers met COPD.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.