Het is algemeen bekend dat de meeste tuchtzaken worden getriggerd door een slechte arts-patiëntcommunicatie. Amerikaanse onderzoekers hebben daarom gekeken naar de relatie tussen het aantal klachten over chirurgen en het risico op postoperatieve complicaties bij patiënten die zij behandelden.
De onderzoekers verzamelden in de periode 2011 tot 2013 retrospectief gegevens, van volwassen patiënten die waren geopereerd, uit zeven academische centra die deelnamen aan een nationaal kwaliteitsprogramma. Daarnaast gebuikten zij gegevens uit een systeem dat klachten van patiënten over de zorg registreert. Het ging daarbij niet om claims, maar bijvoorbeeld om klachten over intimidatie of communicatie, zoals een chirurg die een verpleegkundige intimideert in het bijzijn van de patiënt of onvolledige uitleg geeft over mogelijke behandelingsopties. De onderzoekers keken naar het aantal klachten over chirurgen in de 24 maanden voorafgaand aan de operatie en het aantal geregistreerde complicaties 30 dagen postoperatief.
Van de 32.125 patiënten kreeg 10,9% een complicatie. Patiënten van chirurgen die meer geregistreerde klachten tegen zich hadden, hadden een licht verhoogd risico op chirurgische complicaties (OR 1,0104; 95%-BI 1,0022 tot 1,0186) en medische complicaties (OR 1,0079; 95%-BI 1,0009 tot 1,0148). Het totaal aantal complicaties was 13,9% hoger bij patiënten van chirurgen die veel klachten hadden (14 tot 60) dan bij patiënten van chirurgen met weinig tot geen klachten (0 tot 4).
Bij verwijzing naar de tweede lijn kunnen huisartsen een chirurg adviseren over wie weinig klachten zijn. Als ervaren huisarts heb je daar na jaren samenwerken met specialisten wel een beeld van. In hoeverre de reviews op zorgkaart.nl daarbij behulpzaam kunnen zijn is onduidelijk, maar de reviews geven vaak wel een aanwijzing voor de communicatieve vaardigheden van de specialist.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.