‘In de zorg voor mensen met een chronische aandoening verschuift de focus van “Ziekte en Zorg” naar “Gezondheid en Gedrag”. Zorgprofessionals richten zich daarbij steeds meer op het ondersteunen van eigen regie. Daarvoor zijn verschillende instrumenten, methoden en tools beschikbaar. Vragenlijsten en meetinstrumenten om welzijn en gezondheid van de patiënt in kaart te brengen, coachingtools om te helpen de leefstijl aan te passen of een individueel zorgplan waarmee een patiënt eigen doelen en afspraken kan beheren, zijn slechts enkele voorbeelden uit een groot arsenaal van instrumenten met verschillende doelen en verschillende toepassingsmogelijkheden.’
De site De instrumentenkiezer opent met deze zin. Deze site is ontwikkeld door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) in samenwerking met Vilans en (voormalig) CBOin opdracht van Zelfzorg Ondersteund!, een samenwerkingsverband van patiëntvertegenwoordigers, zorgaanbieders en zorgverzekeraars.
Op deze site kan je als huisarts (of poh) terecht voor handreikingen, handboeken en stappenplannen, gericht op het invoeren van ‘ondersteunende zelfzorg’ voor patiënten met een chronische ziekte (aandoening). Thema’s zijn bijvoorbeeld laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden. Op de site zie je waar bepaalde scholingen, zoals de training ‘Heb ik het goed uitgelegd?’ plaatsvinden. De site geeft dan een link naar het Pharos expertisecentrum gezondheidsverschillen. Ook patiënten kunnen op deze site vinden waar ze terechtkunnen voor bepaalde informatie. Volwassenen die gezonder willen eten kunnen voor online interventies bijvoorbeeld terecht op www.voedingscentrum.nl.
Er zijn op de site met name links te vinden naar andere sites, dus het kan worden opgevat als een soort sociale kaart op het gebied van allerlei online ondersteuning voor de zorg (gericht op chronische aandoeningen), ontwikkeld door betrouwbare partijen. De site is behoorlijk overweldigend, maar omdat ‘datgene waarvan je geen weet hebt, je ook niet kan toepassen’ is het zeker de moeite waard om eens door deze site heen te scrollen als poh of huisarts.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.