De zin (en onzin) van antibioticagebruik is de afgelopen jaren flink onder de aandacht gebracht bij het brede publiek. Steeds meer mensen delen de opvatting dat antibiotica niet effectief zijn bij de behandeling van virusinfecties. Deze opvatting zorgt echter niet voor een verandering (daling) in de verwachting voor antibiotica bij luchtweginfecties. In een kwalitatief onderzoek geven Engelse onderzoekers aan dat zij een verklaring hebben gevonden voor deze schijnbare tegenstrijdigheid.
In hun onderzoek bekeken zij of de communicatie van de huisarts van invloed was op het begrip en de verwachtingen van ouders over de antibioticabehandeling. Het ging bij de consulten specifiek om kinderen (en hun ouders) die de huisarts bezochten vanwege luchtwegklachten, in zes verschillende huisartsenpraktijken in Zuidwest-Engeland.
De onderzoekers concludeerden uit dit kwalitatieve onderzoek, dat bestond uit video’s van de consulten en interviews, dat de communicatie en het voorschrijfgedrag van de huisartsen de ouders bevestigenden in hun overtuiging dat antibiotica nodig is bij ernstige luchtweginfecties. De huisartsen gaven minimale uitleg over hun diagnostische beslissing en gebruikten taal waardoor zij een virale luchtweginfectie gelijkstelden met minder ernstige luchtweginfecties.
De onderzoekers geven als aanbevelingen aan huisartsen dat het effectiever is om te erkennen dat virale infecties ernstig kunnen zijn en ook bacteriële infecties self-limiting kunnen zijn. Misvattingen over antibioticagebruik kunnen verminderd worden wanneer de huisarts duidelijk uitleg geeft over welke symptomen en redenen leiden tot een antibioticumvoorschrift.
Mogelijk is de Engelse situatie niet volledig te vergelijken met de Nederlandse, aangezien het voorschrijfpercentage voor antibiotica in Nederland lager ligt dan in Engeland. Het blijft echter belangrijk voor de huisarts om zich bewust te blijven van de kracht van communicatie.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.