Uit nieuw onderzoek blijkt dat door vier sms’jes met leefstijladviezen per week het cholesterol, de bloeddruk en het gewicht meer dalen dan door reguliere zorg. Leefstijlverandering speelt een grote rol bij cardiovasculair risicomanagement, maar tot op heden ontbrak het bewijs dat e-health effectief is om patiënten te motiveren tot leefstijlverandering.
Australische onderzoekers wilden weten of het bij patiënten met een hartinfarct in de voorgeschiedenis effectief is om sms-berichten te sturen om hun leefstijl te veranderen. Ze randomiseerden 710 patiënten, die gedurende 6 maanden ofwel 4 sms’jes per week kregen, ofwel reguliere zorg. De berichten waren gebaseerd op richtlijnen en gingen over stoppen met roken, beweging en algemene informatie over hart- en vaatziekten en dieet. Bijvoorbeeld: ‘probeer het toevoegen van zout aan uw eten te vermijden, gebruik andere kruiden’. In de sms-groep (n = 352) daalde het LDL-cholesterol (-0,12 mmol/l), de systolische bloeddruk (-8 mmHg) en het BMI (-1,3 kg/m2) significant meer dan in de controlegroep, die reguliere zorg kreeg. Ook stopten 20% meer mensen met roken in de sms-groep dan in de controlegroep.
Er zijn tot nu toe meer dan 100.000 gezondheids-apps ontwikkeld, maar onderzoek naar de effectiviteit hiervan is schaars. Dit onderzoek laat zien dat e-healthinterventies effectief kunnen zijn om risicofactoren voor hart- en vaatziekten te beïnvloeden. Helaas duurde dit onderzoek maar 6 maanden. Het zou goed zijn om de langetermijneffecten van e-healthinterventies te onderzoeken. Meer dan 80% van de Nederlanders heeft een smartphone, die vaak dagelijks gebruikt wordt. Huisartsen kunnen hiervan profiteren door een evidence based CVRM-leefstijl-app te ontwikkelen.
Chow CK, et al. Effect of lifestyle-focused text messaging on risk factor modification in patients with coronary heart disease: a randomized clinical trial. JAMA 2015;314:1255-63.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.