NSAID’s worden veel gebruikt zonder dat wij daar als huisarts zicht op hebben, niet alleen door gezonde volwassenen maar ook door mensen in risicogroepen.
NSAID’s worden frequent voorgeschreven in de huisartsenpraktijk. Ieder voorschrift vraagt een serieuze afweging of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen. Bij het uitschrijven van een recept zijn er bijna altijd pop-ups die wijzen op mogelijke contraindicaties en interacties. En niet zelden belt ook de apotheek nog even of er wel voldoende over het recept is nagedacht. Vreemd is dat bij diezelfde apotheek, de drogist en de supermarkt datzelfde NSAID ook vrij (‘over the counter’ of OTC) verkrijgbaar is.
Om de omvang van het gebruik van deze OTC-medicatie te onderzoeken werden in vier huisartsenpraktijken vragenlijsten verzonden naar 2 groepen volwassenen. De eerste groep was willekeurig gekozen, de tweede groep bestond uit mensen met een hoog risico op een serieuze bijwerking van NSAID’s. De respons was matig (respectievelijk 26% en 37%). Van de respondenten in de eerste groep gaf bijna 1 op de 3 patiënten aan in de afgelopen 4 weken NSAID’s te hebben gebruikt. Van de volwassenen in de hoogrisicogroep had bijna 1 op de 6 in de afgelopen maand NSAID’s geslikt. De onderzoekers keken ook naar de duur van het gebruik: 20% in de eerste groep gebruikte de NSAID’s langer dan een week en maar liefst 30% in de hoogrisicogroep gebruikte de medicatie zo lang. Daarnaast werd naar de dosering gekeken waarbij met name overgebruik (het overschrijden van de maximale dosering per dag) opviel: respectievelijk 9% in de eerste en 3% in de tweede groep.
Het zijn hoge cijfers en het is daarom belangrijk in de spreekkamer bij buikklachten, dyspnoe of een niet adequaat reagerende tensie bedacht te blijven op een mogelijk effect van het gebruik van een NSAID dat niet in het medicatieoverzicht vermeld staat. De auteurs pleiten daarnaast voor meer voorlichting door professionals en overheden over de risico’s van deze vrij verkrijgbare middelen.
High-risk use of over-the-counter non-steroidal anti-inflammatory drugs: a population based cross-sectional study. Koffeman AR, et al. Br J Gen Pract 2014;64:191-8.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.