Alle cardiovasculaire richtlijnen adviseren een dieet als eerstekeusbehandeling bij een verhoogd cholesterol. Als de patiënt hiermee de streefwaarden niet bereikt, kan gestart worden met een statine. Maar gaan patiënten minder op hun dieet letten als ze die eenmaal slikken? Uit recent onderzoek blijkt dat de inname van vet en calorieën bij statinegebruikers toenam, terwijl niet-gebruikers evenveel bleven eten.
Sugiyama et al. gebruikten de Amerikaanse nationale voedingsregistratie om dit te onderzoeken. Over de periode 1999-2010 bekeken zij de inname van vet en calorieën van statinegebruikers en niet-statinegebruikers. Aan in totaal 27.886 mensen werd elk jaar met een dwarsdoorsnedeonderzoek gevraagd naar het eetpatroon. Het aantal statinegebruikers steeg in die periode van 7,5 naar 16,5%, met als logisch gevolg een afname van cholesterolwaarden. Maar de inname van calorieën bij statinegebruikers steeg met 192 kcal/dag, terwijl die bij niet-statinegebruikers gelijk bleef. Voor vetinname was een vergelijkbaar patroon te zien. In 2010 was de inname van vet en calorieën onder beide groepen even hoog. Dit terwijl statinegebruikers in 1999 nog duidelijk minder vet en calorieën binnenkregen. Kortom, met het stijgen van het aantal statinegebruikers steeg ook hun vet- en calorieëninname.
Natuurlijk is de vraag waarom statinegebruikers meer gingen eten. Dat vermeldt dit onderzoek niet. Misschien schrijven artsen vooral statines voor aan patiënten die van zichzelf al meer eten en slecht te motiveren zijn voor een dieet? Of gebruiken patiënten de statine daadwerkelijk als excuus om meer te eten? In elk geval benadrukt dit onderzoek nog eens het belang van motiveren voor en ondersteuning bij het volgen van een dieet door patiënten met te hoge cholesterolwaarden.
Sugiyama T, et al. Different time trends of caloric and fat intake between statin users and nonusers among US adults. Gluttony in the time of statins? JAMA Intern Med. 2014;24:E1-8.
Foto: Schankz/Shutterstock
Reacties
Er zijn nog geen reacties.