De huisartsenopleiding besteedt veel aandacht aan ontwikkeling van communicatieve vaardigheden (consultvoering). Deze vaardigheden worden beoordeeld op basis van video-opnames van consulten met de MAAS-Globaal. Dit instrument houdt geen rekening met contextuele factoren. Zou dat wel gebeuren, dan zouden haios significant hoger scoren op communicatieve vaardigheden, blijkt uit Nijmeegs onderzoek.
Eerder onderzoek van Geurt Essers et al. resulteerde in een lijst contextuele factoren die mogelijk een rol spelen bij huisartsconsulten. Voorbeelden zijn: de dokter kent de patiënt en zijn sociale context; de patiënt laat bepaald non-verbaal gedrag zien (presenteert voet aan dokter direct na binnenkomst) en de aanwezigheid van verschillende personen bij het consult. De onderzoekers gebruikten 44 random geselecteerde video-opnames van consulten van 22 haios uit een database van 467 tapes.
Vooraf bekeken ze de opnames en brachten ze de contextuele factoren per consult in kaart. Vervolgens werd elke opname tweemaal door dezelfde persoon beoordeeld. De eerste keer op de gebruikelijke manier, met de MAAS-Globaal: zonder aandacht voor de context. De tweede keer expliciet rekening houdend met de eerder geïdentificeerde contextuele factoren.
Dat laatste leverde een significant hogere score op voor 5 van de 13 MAAS-Globaal-items. Het effect was significant maar middelmatig in omvang (0,59 voor de gemiddelde totale score). Evengoed vinden de onderzoekers dat contextuele factoren moeten meewegen in de beoordeling van communicatieve vaardigheiden tijdens de huisartsenopleiding. Bovendien zouden haios moeten leren hun communicatie tijdens het consult af te stemmen op deze factoren.
Essers G, et al. Context factors in consultations of general practitioner trainees and their impact on communication assessment in the authentic setting. Patient Educ Couns 2013;93(3):567-72.
Foto: Image Point Fr/Shutterstock
Reacties
Er zijn nog geen reacties.