Nieuws

Stopadvies ook voor milde rokers

Gepubliceerd
3 februari 2014

Huisartsten blijken geneigd te zijn om milde rokers ook ‘milder’ te wijzen op het belang van stoppen met roken dan zware rokers. Bovendien blijkt dat de Nederlandse huisarts het roken bij meer dan driekwart van de patiënten niet aanstipt tijdens het spreekuur. In Groot-Brittannië is hier meer aandacht voor, zo blijkt uit Nederlands-Brits onderzoek.

Een samenwerking van Maastrichtse en Londense onderzoekers concluderen dit na analyse van twee nationale enquêtes, uitgevoerd in Nederland en Engeland (februari 2010-december 2011). In totaal vroegen zij 7734 Nederlandse en 10383 Engelse rokers > 16 jaar die het afgelopen jaar bij hun huisarts waren geweest, of de huisarts hen gewezen had op het belang van stoppen met roken.

In Nederland bleek 22,6% (95%-BI: 21,5 tot 23,7) van de rokers dit advies te hebben meegekregen, tegenover 58,9% (95%-BI: 57,6 tot 60,2) van de Engelse rokers. Opvallend genoeg kwam het rookgedrag in beide landen minder vaak ter sprake bij milde rokers (< 10 sigaretten per dag) vergeleken bij mensen die meer dan 10 sigaretten per dag nuttigden (OR in Nederland: 0,6; 95%-BI: 0,5 tot 0,7; OR in Engeland: 0,6; 95%-BI: 0,6 tot 0,7). Voor bepaalde ziekten, zoals longkanker, geldt: hoe minder sigaretten, hoe minder kans. Voor cardiovasculaire aandoeningen gaat dit echter zeker niet altijd op. Het risico daarop is niet afhankelijk van het aantal gerookte sigaretten.

Een mogelijke verklaring van het verschil tussen de Nederlandse en Engelse huisartsen zien de auteurs in de goede en goedkope infrastructuur, waarvan Engelse rokers gebruik kunnen maken als ze willen stoppen met roken. Nederlandse huisartsen en rokers worden hierin minder goed gefaciliteerd. Een stopadvies van de huisarts blijkt echter een belangrijke drijfveer om te besluiten met roken op te houden. Des te meer reden om dit advies bij elk consult aan iedere roker mee te geven. 

Kotz D, et al. Light smokers are less likely to receive advice to quit from their GP than moderate-to-heavy smokers: a comparison of national survey data from the Netherlands and England. Eur J Gen Pract 2013;19(2):99-105.

Foto: WimL/Shutterstock

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen