Reacties (3)
- Login om te reageren
Eens met collega Pothast! De twee casus illustereren de noodzaak om verder te kijken dan de bekende risicotabel. Factoren als gewicht, lichaamsbeweging en pilgebruik zijn niet in deze tabel opgenomen, maar dragen flink bij aan de beoordeling van het cardiovasculaire risico. Daarom is het zeer verdedigbaar om de sportende 60-er met een tabelrisico van 10% geen statine voor te schrijven, maar de rokende, pilslikkende 40-er wel extra onder de loep te nemen. Steeds in gezamenlijke besluitvorming, uiteraard. Dat is best practice!
- Login om te reageren
Geachte redactie,
Een interessant redactioneel, vooral omdat het een groot dilemma in de huisartsgeneeskunde weergeeft. Het gaat om de keuze tussen wat op populatieniveau goed is en datgene wat in het belang is van de patient die tegenover me in de spreekkamer zit en die graag de regie over zijn eigen leven wil houden. Zorggroepen hebben afgebakende doelen op populatieniveau en worden daar ook op beoordeeld. Het maakt nogal uit of je onder "best practice " bedoelt de best presterende zorggroep of de dokterspraktijk die haar patienten het meest de eigen regie laat houden. Gezien de terechte aandacht voor "Positieve Gezondheid" is dit nogal een belangrijk punt.
In dit redactioneel toont Victor van der Meer zich een warm pleitbezorger voor collectieve preventie en wijst op het verschil in prestaties tussen verschillende zorggroepen.
Zijn laatste zin zet echter te denken: “(...) daar worden de heer Van der Wiel en mevrouw van As beter van “.
Voor mevrouw van As gelden mogelijk andere overwegingen maar zeker voor de individu de heer Van der Wiel is dit nu maar juist heel erg de vraag. Laten we zijn risico op een hart of vaatziekte naar boven afronden op 10 % en uitgaan van het allergunstigste scenario: een te bereiken risicoreductie van 30 % door gebruik van een statine. Dan heeft hij dus hooguit 3% kans dat hij de komende 10 jaar voordeel heeft van het statinegebruik. 97 % kans dat hij het net zo goed niet had kunnen doen. Misschien vindt hij het voordeel de moeite waard, maar ik zou hem er wel zelf bij betrekken en het ook nog even over bijwerkingen hebben. Collectieve preventie, akkoord, maar niet zonder eerlijke op het individuele belang gerichte gezamenlijke besluitvorming (SDM) . "Best Practice" zou meer moeten zijn dan behaalde specifieke targets door ketenzorggroepen op populatieniveau. (En laten we op onze hoede blijven als er prestatiebeloning in het spel is.)
- Login om te reageren