Reacties (2)
Een herkenbaar dilemma. Ik haal er graag één opmerking uit in de eerste alinea: "In mijn achterhoofd speelt mee dat..... de ambulance er eerder is." Ik weet niet waar collega Smeele praktijk voert, maar in de plattelandsgebieden gaat deze regel vaak niet op. Ook uit de statistieken blijkt dat vrijwel elke Nederlander binnen 6-8 min van een huisartspraktijk woont (en dus zeker vice versa) (bron RIVM) en dat de gemiddelde aanrijtijd van de ambulance bij A1 ritten net boven de 11 minuten ligt (NZA marktscan acute zorg 2017). Overdag is er, naast de aanwezige kennis over de specifieke situatie van de patiënt, vaak dus zeker te overwegen (ook) zelf te gaan en eerder te arriveren dan de ambulance. Los daarvan is de huisarts (net als vroeger) aanwezig bij de "major life events", ook voor de naaste familieleden, en dat zal ons imago ook zeker goed doen.
In de ANW situatie is dat lastiger maar worden de HAP- en de ambulanceritten vaak nog verdeeld middels tevoren afgesproken werkdiagnoses of ingangsklachten (samenwerkingsafspraken InEen en AZN). Veelal wordt daar dus überhaupt niet gekeken of een HAP auto 5-10 minuten eerder ter plaatse zou kunnen zijn. We verdelen middels de vooraf afgesproken hokjes naar ambulance of HAP ongeacht de eventuele consequenties voor de patiënt.
Zeilstra kaart in het artikel ook al even aan dat niet iedereen met cardiale klachten ook werkelijk met spoed naar de cardioloog hoeft. Steeds vaker zullen we overdag en tijdens ANW uren te maken krijgen met ouderen en comorbiditeit waarbij ambulancevervoer niet zinvol of wenselijk is.
Kortom, het wordt steeds ingewikkelder en steeds meer maatwerk in plaats van de simpele protocollering "POB dus ambulance" of "U1 HAP is automatisch ambulance A1" bij POB of spoedgevallen in het algemeen. Hulpmiddelen zoals beslisbomen of POC-testen kunnen daar zeker bij helpen, al blijft geneeskunde altijd omgaan met onzekerheden.
- Login om te reageren
Terecht merkt collega Baas op dat het belangrijk is om bij major life events aanwezig te zijn, zoals een opname voor POB. En dat met name bij ouderen, waarbij de afweging gemaakt kan worden of opname in een ziekenhuis nog zinvol is. Mijn praktijk in Eindhoven ligt in een stedelijk gebied met interventie-cardiologie standby op 10 minuten en de ambulance op minder dan 5 minuten van de praktijk. De familie van deze patient ken ik goed en mijn vraag via de telefoon of vader opgenomen zou willen worden werd met een luid en duidelijk "ja" beantwoord. Voor een plattelandsgebied is deze situatie natuurlijk heel anders en zijn er ander afspraken en keuzes te maken. Het blijft zoals collega Baas stelt maatwerk omgeven met best veel onzekerheden. En nadenken en discussieren over de rol die we als huisarts daarbij (willen) hebben.
- Login om te reageren