Voor patiënten met ernstig COPD is gewichtsverlies vaak een probleem. Zij zijn meestal onder behandeling van de longarts. De huisarts behandelt echter vooral patiënten met mildere vormen van COPD en bij hen is overgewicht het probleem: ongeveer tweederde heeft overgewicht of obesitas. Daardoor hebben zij een hoger risico op andere chronische aandoeningen. Meer aandacht voor een gezond gewicht is dan ook gewenst, zo blijkt uit een recent onderzoek van het NIVEL.
We analyseerden gegevens uit elektronische patiëntendossiers van 4938 patiënten, van 315 huisartsenpraktijken, uit de NIVEL Zorgregistraties 2014 met milde en matige COPD. Vervolgens onderzochten we de relatie tussen overgewicht (BMI tussen 25 en 30 kg/m2) en obesitas (BMI boven de 30 kg/m2)op het voorkomen van andere chronische aandoeningen en het voorschrijven van medicatie voor COPD. We vergeleken deze uitkomsten met die van patiënten met milde en matige COPD en een normaal gewicht (BMI tussen 21 en 25 kg/m2). Zie hiervoor ook de [figuur].
COPD-patiënten met overgewicht en obesitas hadden significant vaker diabetes mellitus, artrose en hypertensie; patiënten met obesitas hadden ook vaker hartfalen. Osteoporose en angststoornissen kwamen daarentegen minder vaak voor bij COPD-patiënten met overgewicht. COPD-patiënten met obesitas kregen wel vaker eenmalig of meerdere keren luchtwegverwijdende medicatie.
Bij patiënten met milde tot matige COPD is er een duidelijk verband tussen overgewicht en een hoger risico op veelvoorkomende, andere chronische aandoeningen. Verder laten de resultaten over luchtwegverwijdende medicatie zien dat patiënten met een milde vorm van COPD en obesitas meer last hebben van ademhalingsproblemen dan patiënten met een normaal gewicht. Gewichtsvermindering zou bij deze patiënten kunnen leiden tot vermindering van klachten, waardoor mogelijk ook minder vaak medicatie nodig is. Constante aandacht voor een gezond gewicht is dan ook van groot belang.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.