Samenvatting
NHG-Standaarden zijn zo’n gewoon onderdeel van ons spreekuurmeubilair, bij nascholing, bij een leergesprek met de aios, dat het niet opvalt hoe bijzonder ze zijn. Je hoort wel dat NHG-Standaarden achterhaald zijn na enkele jaren; overigens een beproefd argument om een nieuw medicijn te promoten. Maar we kijken altijd eerst of de aanbevelingen aan aanpassing toe zijn.
Je hoort wel dat NHG-Standaarden achterhaald zijn na enkele jaren; overigens een beproefd argument om een nieuw medicijn te promoten. Maar we kijken altijd eerst of de aanbevelingen aan aanpassing toe zijn. Zo nee, dan is herziening niet urgent, terwijl diabetes- of cardiovasculaire richtlijnen elk jaar wel door de wasstraat kunnen. Ook willen we actuele kennis nog beter en sneller aan u voorschotelen. De leesbaarheid via verschillende devices zoals laptop, tablet en gsm zal verbeteren, en het wordt beter zichtbaar hoe sterk een aanbeveling is en waarop deze gebaseerd is: hoe meer bewijs, hoe sterker de aanbeveling.
Maar nog te veel is onbekend. De Nationale Onderzoeksagenda Huisartsgeneeskunde met honderden onderzoeksvragen, kan ons in de praktijk verder helpen. Lopende onderzoeksprogramma’s en het Fonds Alledaagse Ziekten kunnen slechts een klein deel verwerken. Ik pleit daarom voor een groot thematisch onderzoeksprogramma huisartsgeneeskunde om sneller bij nieuwe kennis te komen. Investeren in de eerste lijn betaalt zich terug in zinnige en zuinige zorg. Het zou voor VWS een argument moeten zijn om dit programma financieel mogelijk te maken.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.