Modellen om een astma-exacerbatie te voorspellen worden meestal opgesteld binnen een bepaalde onderzoeksgroep, maar lang niet altijd gevalideerd buiten die onderzoeksgroep. Deze review focust juist wel op de externe validatie. De auteurs identificeerden 22 modellen uit 11 onderzoeken en toetsten of factoren uit deze modellen een exacerbatie konden voorspellen bij patiënten met astma in de huisartsenpraktijk. Ze keken onder meer naar leeftijd, geslacht, BMI, klachten, comorbiditeit, roken, bezit van katten of honden, voorgaand gebruik van acute zorg en medicatie. Gebruik van acute zorg bestond uit een orale steroïdekuur, eerstehulpbezoek of een ziekenhuisopname. Drie factoren bleken een voorspellende waarde te hebben voor het krijgen van een exacerbatie: klachten, longfunctie en gebruik van acute zorg. Met een area under the ROC curve van 0,71 (range 0,46 tot 0,88) bleek deze waarde overigens beperkt. Het onderzoek gaf helaas geen antwoord op de vraag boven welke klachtenscore of onder welke eensecondewaarde het toekomstig risico op een exacerbatie duidelijk was verhoogd.
Het onderzoek ondersteunt de dagelijkse praktijk van de huisarts, waarbij de praktijkondersteuner structureel klachten, voorgaande exacerbaties en longfunctie in kaart brengt en daarbij streeft naar optimalisatie om toekomstig leed voor de astmapatiënt te voorkomen.
Literatuur
- Loymans RJB, et al. Exacerbations in adults with asthma: a systematic review and exteranl validation of prediction models. J Allergy Clin Immunol Pract 2018 Feb 15. Doi: 10.1016/j.jaip.2018.02.004.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.