Nieuws

Zicht op het einde van hiv en aids

Gepubliceerd
18 januari 2019
Als bij hiv-patiënten naast antiretrovirale-therapie (ART) ook Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) breedschalig wordt ingezet ter preventie van hiv/aids zou deze infectieziekte op termijn in Nederland ophouden te bestaan. Een mooi vooruitzicht, en volgens dit onderzoek is het haalbaar.
2 reacties

In Nederland heeft hiv/aids een prevalentie van 22.900 patiënten en er zijn jaarlijks 800 nieuwe infecties. PrEP is een profylactisch medicijn tegen hiv dat bestaat uit de antivirale middelen emtricitabine en tenofovirdisoproxil. Voorheen was alleen het dure Truvada op de markt, maar tegenwoordig zijn goedkopere merken beschikbaar (30 tot 50 euro per maand). Er loopt momenteel een proef waarin een selecte groep mannen PrEP krijgt vergoed. Na 5 jaar wordt de proef geëvalueerd en wordt besloten of er een eventuele vergoeding vanuit het basispakket komt, aldus minister Bruins.

In dit Nederlandse onderzoek werd een computermodel ontwikkeld dat de effectiviteit van de inzet van PrEP onderzocht. Het model toonde aan dat alleen ART bij reeds besmette patiënten, zoals op dit moment gebeurt, onvoldoende is om hiv uit Nederland te verbannen. Dat zou wel kunnen lukken met een combinatie van een ART-dekking van 80% en een PrEP-dekking van 82% gedurende 5 jaar in de hoogste risicogroep (mannen met meer dan 18 seksuele partners per jaar). Het had niet veel additioneel effect om groepen met een lager risico mee te behandelen. Onder deze voorwaarden zou de incidentie na 15 jaar zijn gehalveerd en de prevalentie na 40 jaar. Na meer dan 80 jaar zou de prevalentie zijn gedaald naar 0%. Dat dit zo lang duurt, komt doordat hiv/aids in Nederland is verworden van een dodelijke aandoening tot een chronische ziekte.

PrEP kan al worden voorgeschreven door de huisarts, maar de patiënt betaalt dan zelf de kosten. Dit onderzoek geeft extra argumenten om PrEP in te zetten, ook door de huisarts. Hoe u dat kunt doen en waar u op moet letten, staat op www.nhg.org/actueel - Vragen over Pre-expositie Profylaxe (PrEP) tijdens het spreekuur.

Literatuur

  • Rozhnova G, et al. Elimination prospects of the Dutch HIV epidemic among men who have sex with men in the era of preexposure prophylaxis. AIDS 2018;32:2615-23.

Reacties (2)

Annet Sollie 24 januari 2019

Beste Maarten Borg, de link is aangepast en moet nu wel werken.

Maarten Borg 21 januari 2019

Jammer dat de laatste link niet werkt!

Verder lezen