Nicky Martens, huisarts in Baexem: ‘Praktijkcertificering prikkelt ons om mee te gaan in ontwikkelingen.’
Nicky Martens, huisarts in Baexem: ‘Drie jaar achter elkaar certificering, in onze regio is dat vaak door HaZo24, is ontzettend veel werk. Maar ik zie absoluut de meerwaarde, want je gaat op een andere manier naar je praktijk kijken. Het liep goed bij ons, maar we hadden niks op papier. In de eerste audit moesten alle protocollen in het kwaliteitssysteem eQuse: hoe neem ik telefoon aan, hoe regel ik de voorraadbeheer, wat doe je als de koelkasttemperatuur te laag staat? We zijn gestart omdat mijn collega huisartsopleider werd in Maastricht. Nieuwe stagiairs werkten we mondeling in, nu hebben we een handboek dat de stagiaire kan raadplegen. Praktijkcertificering prikkelt ons om mee te gaan in ontwikkelingen. Zoals de AVG implementeren in de praktijk: als ISDN stopt, hoe gaan we ons telefoonverkeer dan laten lopen? En nadenken over e-health, zoals e-consulten en een persoonlijk patiëntenportaal. Na drie jaar kregen we van de auditor te horen dat we een best practice zijn, een mooie bekroning voor ons hele praktijkteam.’
► De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.
Huisarts in Roermond: Ben al twee jaar geaccrediteerd via Meditta na een lange procedure, maar krijg geen punten in GAIA. Erg veel spijt van HaZo24-accreditatie. De NPA had een gemakkelijker programma. Onze praktijkondersteuningsorganisatie Meditta levert lokaal meer ondersteuning, maar heeft de puntentoekenning nog niet rond.
Huisarts in Grootegast: Ik heb dit voor de opleiders nagevraagd bij de RGS (Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten/red.). Zij zeggen, opleiders zijn sinds 2015 verplicht om hun praktijkvoering te laten toetsen met een door de beroepsgroep erkende methode: certificering. Daarmee toont de opleider aan dat de praktijk state of the art is. De RGS gaat na of de opleider de praktijk heeft laten toetsen door een door de beroepsgroep erkende methode, certificering, maar zij toetsen niet de frequentie.
Kwaliteit en toetsing (certificering)
Het NHG heeft geen invloed op aanbieders van certificering, zoals HaZo24, DEKRA en NPA. Het NHG bepaalt dus niet of deze bedrijven overgaan van 1- op 3-jaarlijkse accreditering. Ook NHG Praktijkaccreditering (NPA) is een zelfstandig bedrijf. Wel heeft NHG, samen met LHV, InEen, Patientenfederatie, Zorgverzekeraars Nederland (en IGJ als toehoorder) zitting in het NPA-college van Deskundigen. Ook Nederlandse en Europese wet- en regelgeving heeft invloed op de certificeringsnormen.
Al heeft het NHG geen directe invloed op de manier waarop aanbieders van certificering toetsen, het NHG schept wel de inhoudelijke kaders voor certificering, zoals met richtlijnen en standaarden. De Raad van Accreditatie toetst certificeerders.
Het NHG biedt huisartsen ondersteuning als ze werken aan kwaliteit en certificering.
-
NHG.org/kwaliteit: Hier vindt u NHG-informatie als u structureel wilt werken aan kwaliteit, ook als u niet meedoet aan praktijkcertificering.
-
Doe jij aan reflectie als het niet hoeft? H&W maart 2019, 72
Huisarts & Wetenschap over kwaliteit van zorg:
-
Intraprofessionele consultatie: leerzaam op vele fronten H&W november 2017, 570-2
Heeft u ook een vraag?
Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!
Reacties
Er zijn nog geen reacties.