Het proefschrift is een voortzetting van een eerder onderzoek (ROGY Care Trial) naar het effect van een (na)zorgplan onder patiënten met baarmoeder- en eierstokkanker. De Rooij keek naar het effect van een (na)zorgplan op tevredenheid over de informatievoorziening en zorgverlening, en de invloed van de manier waarop patiënten met medische informatie omgaan.
(Na)zorgplannen hebben geen gunstig effect op de tevredenheid over de informatievoorziening en zorgverlening: patiënten die het plan hadden gelezen hadden minder vertrouwen in hun behandeling dan patiënten die geen (na)zorgplan kregen. Patiënten met baarmoederkanker die zich door het (na)zorgplan meer zorgen maakten over hun ziekte rapporteerden bijvoorbeeld slechter sociaal functioneren, slaapproblemen en angst in het jaar na de behandeling. Ook bleek dat patiënten die bewust op zoek gaan naar informatie over hun ziekte tevredener waren over de informatievoorziening en zorgverlening dan informatiemijdende patiënten.
Blijkbaar hebben dus niet alle patiënten met gynaecologische kanker baat bij een (na)zorgplan. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor sommige patiënten en zorgverleners moeten zich hiervan bewust zijn. Het lijkt erop dat personalised medicine niet alleen geldt voor de zorg van alledag, maar ook voor het vervolgtraject van patiënten met kanker.
Lees meer over het proefschrift Zorgplan afstemmen op individuele behoeften patiënt.
Literatuur
- De Rooij, B. Survivorship care planning for women with a gynecological cancer: does information heal or hurt? Tilburg: Tilburg University, 2018 [proefschrift].
Reacties
Er zijn nog geen reacties.