Jaap Kroijenga: “De werkdruk is hoog. Daardoor kijken we kritisch naar terugkerende processen zoals het koppelen van post. Ik was verrast door het grote aantal reacties. Leuk om te zien dat er believers zijn en non-believers, huisartsen die het koppelen van post delegeren en huisartsen die het bij zichzelf houden. Collega’s die het aardig onder de knie hebben versus collega’s die het elke keer weer een hele belasting vinden. Het is een aardige analyse. Achteraf vind ik het jammer dat ik niet heb gevraagd om erbij te zetten hoe groot de praktijk is en met welk HIS collega’s werken. Want dat maakt wel degelijk uit voor de manier waarop je omgaat met het koppelen van binnenkomende post.
In onze praktijk zijn we nu aan het nadenken of we het verwerken van post kunnen delegeren. Het categoriseren van post kan al voor taakverlichting zorgen. Het zou goed zijn om te weten bij welke praktijkgrootte en met welk HIS je het best deze taken kunt delegeren. Misschien kan het NHG hierin ondersteunen.”
►De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.
Niet meer alles zelf koppelen
Huisarts in Zuid-Holland: “Gelukkig koppelen wij niet meer alles zelf. Nadat een van ons het bericht gelezen heeft, wordt het verwerkt door de assistente inclusief lab voor CVRM en DM. SEH- en HAP-berichten plus röntgen en overig laboratoriumonderzoek koppelen we zelf met het beleid erbij.”
Uitslagen zonder afwijkingen
Huisarts in Overijssel: “Wat bij ons werkt, is dat de assistenten de uitslagen zonder afwijkingen zonder memo in de agenda invoeren en dat ze bij brieven de conclusie als tekst markeren voor in de samenvatting. Vervolgens zetten ze de brief als ‘te lezen’ in de agenda. Laboratoriumaanvragen van specialisten zie ik alleen als ik er doelbewust om vraag.”
Wat wil je?
Huisarts in Utrecht: “De eerste vraag is: welk HIS gebruik je? HISsen verschillen en er bestaan meerdere manieren van werken. De tweede vraag is: wat wil je? Maakt de assistente een selectie of moet de dokter alle post zien? Werk je binnen een duopraktijk, heb je dan je eigen patiënten of zien beide artsen alle patiënten? Wil je ongevraagd lab van specialisten krijgen? Persoonlijk ben ik tevreden als ik het lab zelf binnen zie komen en met één klik aan het dossier kan koppelen en/of kan zien of patiënt een afspraak heeft voor de uitslag of het dossier kan inzien. De praktijk leert dat je het hele bericht leest als je meer wilt weten en niet de samenvatting. Die samenvatting kun je dus heel kort houden.”
Ik blijf het zelf doen
Huisarts in Gelderland: “Uitslagen met interpretatie van een lab, foto of andere uitslagen mail ik meteen naar de patiënt. Scheelt weer een telefoontje en miscommunicatie. Ik zie te weinig efficiencywinst om de postverwerking helemaal te delegeren, ik blijf het zelf doen.”
HIS-Referentiemodel
Informatie over het koppelen van post is te vinden in het HIS-Referentiemodel, bij thema Diagnostiek en bij medisch gegeven Aanvraag. Technische aspecten zijn te vinden in de module Communicatie, praktijkdossier Berichten en bij thema Inkomende postverwerking.”
Heeft u ook een vraag of opinie?
Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!
In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van de standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.