Casus
Patiënt: Een 27-jarige man meldt zich ’s nachts om 2.30 uur op de huisartsenpost.
Voorgeschiedenis: Overmatig alcoholgebruik, agressieregulatieproblematiek.
Medicatie: Geen.
Anamnese: De patiënt heeft sinds twee dagen last van een snelle en onregelmatige hartslag, met daarbij permanent een angstig gevoel. Hij heeft vorig jaar een oom zien overlijden aan een hartinfarct. De patiënt heeft financiële schulden en heeft twee banen. Hij werkt als schoonmaker van 07.00 uur tot 15.00 uur overdag en in een benzinestation van 20.00 uur tot 02.00 uur ’s nachts. Hij drinkt dagelijks 6 tot 10 koppen sterke koffie en enkele energiedrankjes. Om ‘op de been te blijven’ gebruikt hij geregeld kleine hoeveelheden speed (amfetamine, verkregen via straathandel).
Lichamelijk onderzoek: Bloeddruk 160/90 mmHg, pols 116/min, irregulair. Saturatie 98%. Temperatuur 37,1° C. Hart: normale tonen, geen souffle. Longen: symmetrisch, vesiculair ademgeruis, geen percutoire demping. Enkels: geen oedeem, kuiten geen DVT-tekenen.
De huisarts denkt aan een sinustachycardie door uitputting en overmatig gebruik van stimulerende middelen, maar differentiaaldiagnostisch ook aan andere hartritmestoornissen. Hij besluit een ecg te maken om het hartritme te beoordelen.
➤ Het antwoord leest u hier.
Literatuur
Reacties
Er zijn nog geen reacties.