Nieuws

Eens per week hardlopen verlaagt risico op hart- en vaatziekten

Gepubliceerd
13 februari 2020
Voldoende beweging is een hoeksteen van cardiovasculair risicomanagement en van het streven gezond oud te worden. Hardlopen is één van de populairste sporten en is vaak een startpunt bij mensen die niet sporten maar dit wel willen oppakken. In een grote meta-analyse bekeken de onderzoekers het (dosisafhankelijke) effect van hardlopen op de algehele, cardiovasculaire en kankergerelateerde mortaliteit. Opmerkelijke uitkomst: een beetje hardlopen heeft al effect.
2 reacties

Zij verzamelden veertien onderzoeken uit zes prospectieve cohorten, goed voor 232.149 participanten. Gedurende de follow-up, uiteenlopend van 5,5 tot 35 jaar, waren er 25.951 doden. Op basis van de gecombineerde gegevens van alle participanten leidde hardlopen tot een risicoverlaging van 27%, 30% en 23% voor respectievelijk overlijden in het algemeen, als gevolg van hart- en vaatziekten of als gevolg van kanker. De hazardratio’s voor deze categoriën bedroegen 0,73 (95%-BI 0,68 tot 0,79), 0,70 (95%-BI 0,49 tot 0,98) en 0,77 (95%-BI 0,68 tot 0,87). De onderzoekers corrigeerden onder andere voor de confounders leeftijd, geslacht, roken, alcoholgebruik, overgewicht en andere vormen van sport. Er was geen dosisresponsrelatie voor algehele sterfte: vaker, langer of sneller hardlopen dan de laagste ‘dosis’ (< 1x per week, < 50 minuten, < 10 km/uur en < 500 MET-min (Metabolic Equivalent of Task) per week) veranderde het sterfterisico niet. Voor cardiovasculaire en kankergerelateerde sterfte kon de dosisresponsrelatie niet worden berekend.

De gevonden daling in sterfterisico is hoger dan in een eerste meta-analyse werd gevonden bij wandelen of fietsen (respectievelijk 11% en 10% daling sterfterisico). De auteurs veronderstellen dat dit te maken heeft met de grotere intensiteit van hardlopen. In elk geval onderschrijft deze meta-analyse het belang van beweging om het sterfterisico te verlagen, waarmee deze aansluit bij de huidige richtlijnen van het NHG en het Voedingscentrum. Opmerkelijk aan de resultaten is dat het positieve effect van hardlopen al met een eenmalige sportsessie kan worden bereikt.

Literatuur

  • Pedisic Z, et al. Is running associated with a lower risk of aal-cause, cardiovascular and cancer mortality, and is the more the better? A systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 2019;0:1-9.

Reacties (2)

Rick van Uum 9 maart 2020

Beste Nienke,

Dank voor je opmerking. Het positieve effect wordt inderdaad bereikt met eens per week een sportsessie, en niet zoals de laatste zin in de conclusie suggereert een eenmalige sessie. Deze zin zou als een sportsessie per week geformuleerd moeten zijn.

Rick van Uum

Nynke Scherpbi… 7 maart 2020

Inderdaad heel opmerkelijk dat een positief effect van hardlopen met een eenmalige sportsessie kan worden bereikt! Of zou het toch wekelijks nodig zijn?

Nynke Scherpbier

Verder lezen