Met Pasen leek het aantal met positieve tests gemelde ziekenhuisopnames en sterfgevallen af te nemen. Tegelijkertijd zijn huisartsen gaan registreren wie waarschijnlijk aan deze ziekte thuis of in wooncentra gestorven.
Steeds meer informatie zal de generieke lockdown langzaam selectiever moeten maken, want de wereld kan niet op slot blijven. Maar de besmettingsgraad mag niet opnieuw stijgen. De zorg, vooral ook van de huisartsen, moet het aankunnen. We zullen daarvoor steeds meer moeten meten, wellicht via digitale surveillance met apps.
Het NHG speelt tripartite met de LHV en InEen een belangrijke rol in de steun aan alle huisartsen, bijvoorbeeld in de discussie over de verdeling van schaarse beschermingsmiddelen, met het coronadossier op https://corona.nhg.org/ en via Thuisarts.nl, dat meer dan ooit zijn unieke kwaliteit toont dankzij de enorme inzet van de – thuiswerkende - medewerkers.
Vanaf november 2019 ben ik tijdelijk waarnemend bestuurder van het NHG. Net als eenieder van ons heb ik een dergelijke crisis nooit eerder meegemaakt. Stilstaan is geen optie, we moeten doorzetten!
Het NHG gaat verder met een tweehoofdig bestuur waarvan de werving reeds is gestart. Intussen bereiden wij ons allen voor op een anderhalvemetersamenleving, ook bij het NHG. Ik hoop dat het iets rustiger wordt voor het nieuwe bestuursteam om weer voluit door te gaan met het mooie werk van het NHG.
Hans van der Schoot, interim-bestuurder van het NHG, schreef deze maand de gastcolumn.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.