“Dat je een anticonceptiestaafje vlak onder de huid moet plaatsen, wist ik”, zegt Sollie. “Ik heb een echo aangevraagd en wilde een hormoonspiegel etonogestrel laten bepalen. Ook had ik contact met een gynaecoloog die aangaf dat ik de patiënte moest vervolgen en het staafje moest laten zitten, zolang het in de arm palpabel was.” De gynaecoloog adviseerde om het staafje te (laten) verwijderen als het in de oksel terecht zou komen.
Sollie: “Helaas zijn de hormoonspiegelbepaling en echo nog niet uitgevoerd vanwege de corona-epidemie.”
►De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Ledenforum voor de volledige teksten.
Heeft u ook een vraag of opinie?
Plaats een oproep op HAweb Ledenforum!
Laten zitten, wel een echo
Ik denk dat je gelijk op het niveau van de case reports zit met je casus. Heb er een gevonden die een beetje jouw situatie beschrijft met ook ‘management options’ (Diego D, et al. Axillary migration of Nexplanon®: Case report. Contraception 2017;95:218-20.). Daarnaast vond ik nog een onderzoek naar de mate van migratie bij Implanon® in de eerste lijn (Ismail H, et al. Migration of Implanon®. J Fam Plann Reprod Health Care 2006;32:157-9). Hierin wordt beschreven dat van de circa 100 anticonceptiestaafjes er zich maar één met meer dan twee centimeter had verplaatst. De grootste kans dat een staafje migreert is als hij in een spier is geplaatst, of – zoals bij de case report – bij een patiënte met veel spiercontracties.
Als ik het zo op rijtje zet zou ik als hij geen hinder geeft en/of geen neurovasculatuur bedreigt hem laten zitten, aangezien hij ook daar gewoon betrouwbaar is. Denk dat het wel fijn is om een echo te doen om uit te sluiten of het staafje in een spier zit of bij vaten of zenuwen. En als je de betrouwbaarheid ook nog zeker wilt stellen zou ik een etonogestrelspiegel laten bepalen.
Huisarts in Utrecht
Watchfull waiting
Heel toevallig heb ik afgelopen maand voor het eerst ook een ‘migrant’ gehad. Ik plaats ze al vanaf de introductie voor alle drie de huisartsen in onze groepspraktijk, maar dit was de eerste keer dat een staafje was opgeschoven. Lijkt me ook meer kwestie van watchfull waiting dan per se verwijderen. Misschien controle na drie maanden?
Huisarts in Gelderland
Implanon® in long of borstwand
Ik heb wel eens gelezen dat een Implanon® in een long of in de borstwand terecht is gekomen. Het zal wel zeldzaam zijn. Zelf heb ik nog nooit enige migratie meegemaakt. (Belang juiste locatie inbrengen Implanon nogmaals onderstreept. Utrecht: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, 2016).
Huisarts in Overijssel
In deze rubriek komen huisartsen aan het woord. Meningen geuit op HAweb kunnen afwijken van de standpunten van het NHG. Ook voor deze meningen biedt het NHG graag een podium. De teksten zijn bewerkt; zie HAweb Weer wat geleerd! voor de volledige teksten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.