Huisartsen uit 4 landen (Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk en Duitsland), van in totaal 3904 geïncludeerde patiënten, werden gerandomiseerd tussen het gebruik van de elektronische keuzetool en de gebruikelijke benadering. De follow-uptijd was 2 jaar. De tool checkte onder andere de volgende aspecten: indicatie per medicament gebaseerd op geregistreerde diagnose, doseringsadvies op basis van nierfunctie, huidige evidence-based voorkeursmedicatie en mogelijke contra-indicaties. De tool gaf aanbevelingen, maar de uiteindelijke beslissing om een medicament te stoppen lag altijd bij de dokter.
De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 81,5 jaar (SD 4,4) en zij gebruikten 10,4 (SD 2,4) medicamenten voor gemiddeld 9,5 (SD 4,9) diagnoses. Na 2 jaar was er geen verschil in ziekenhuisopnames of sterfte tussen de interventiegroep en de controlegroep (51% versus 54,1%; p = 0,19). De afname van het aantal gebruikte medicamenten was echter wel significant hoger in de interventiegroep: -0,42 (95%-BI -0,58 tot -0,27) versus -0,06 (95%-BI -0,06 tot -0,018); p < 0,001.
Dit onderzoek laat zien dat de gebruikte digitale tool een kleine maar significante afname van polyfarmacie bij ouderen biedt zonder negatieve gevolgen voor de patiënt. De onderzoekers bevelen daarom de implementatie van de tool aan in het HIS, als onderdeel van een beleid dat is gericht op ‘deprescribing’.
Lees meer over het onderzoek Use of an electronic decision support tool to reduce polypharmacy in elderly people with chronic disease: cluster randomised controlled trial van Rieckert A, et al.
Literatuur
- Rieckert A, et al. Use of an electronic decision support tool to reduce polypharmacy in elderly people with chronic disease: cluster randomised controlled trial. BMJ 2020;369:m1822.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.