In deze herziene versie is de structuur onveranderd. De auteurs beschrijven een herkenbaar medisch probleem aan de hand van een casus, waarbij de lezer de casus doorloopt door middel van vragen. De antwoorden worden toegelicht aan de hand van de neurologische theorie.
De kwaliteit van de hoofdstukken is wisselend. Sommige hoofdstukken zijn helder geschreven en geven je in kort bestek precies de informatie die je wilt hebben. In andere hoofdstukken is de achtergrondinformatie zo uitgebreid dat het overzicht verloren gaat. Daarnaast dekt de titel van de hoofdstukken niet altijd de lading, wat verwarrend is.
De doelgroep is breed, van studenten geneeskunde tot neurologen en huisartsen. Dit is meteen het grootste manco van het boek. Casuïstiek uit de eerste en tweede lijn loopt door elkaar, waardoor niet elk hoofdstuk nuttig voor de huisarts is. Daarnaast is het niveau van de achtergrondinformatie erg divers, van heel basaal en passend in het basiscurriculum van de geneeskundeopleiding tot specialistisch neurologisch. Ten slotte is het voorgestelde beleid niet overal in overeenstemming met de adviezen uit de NHG-richtlijnen. Ook hier wreekt zich dat de auteurs niet hebben gekozen voor een setting in de eerste of de tweede lijn en dat er geen huisarts als medeauteur bij het boek is betrokken.
Ondanks deze kanttekeningen geeft het boek een mooi overzicht van de neurologische problematiek waarmee huisartsen worden geconfronteerd en kan het huisartsen (in opleiding) zeker helpen bij het ontwikkelen van een systematische aanpak van deze problemen.
WAARDERING: ●●●○○
G.W. van Dijk, E.A.C. Beenakker | Probleemgeoriënteerd denken in de neurologie | Utrecht: Tijdstroom, 2021 | 409 pagina’s | € 49,50 | ISBN 9789058983367
Reacties
Er zijn nog geen reacties.