Femke Veldman gaat in gesprek met werkgroepleden Vera Mertens, wetenschappelijk medewerker bij het NHG, en Karen Dam, verloskundig actieve huisarts. Zij bespreken de belangrijkste wijzigingen uit de herziene NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode, onder meer over normaal huilgedrag en gastro-oesofageale reflux bij de pasgeborene.
Deze maand besteden we ook aandacht aan tuchtzaken op de huisartsenpost tussen 2011 en 2022. Femke Veldman en huisarts Patrick Dielissen bespreken de aard van de klachten en 5 lessen die we uit de ingediende klachten kunnen leren voor de toekomst. De meeste klachten gingen over een gebrek aan medische expertise. Niet het missen van een diagnose was doorslaggevend voor het gegrond verklaren van een klacht, maar de beoordeling van het toestandsbeeld, het handelen daarnaar en de verslaglegging.
In het kader van duurzaamheid bespreken Linn Dobrowolski en Iris Wichers, huisarts en wetenschappelijk medewerker bij het NHG, hoe het thema duurzaamheid mee wordt gewogen in de ontwikkeling van richtlijnen. Daarnaast bespreken ze een aantal praktische tips uit het e-boek De groene huisartsenpraktijk.
Ten slotte bespreken Marco Krukerink en Femke Veldman de nieuwsitems van deze maand. Hoe kunnen anamnese en spirometrie helpen bij het onderscheiden van astma en COPD? Verder komen onder meer aan bod: rotavirusvaccins, PSA-screening en de klinische blik als diagnosticum voor dementie.
Reageren op onze podcast?
Mail naar redactie@nhg.org.
Meer podcasts van H&W beluisteren?
-
Context en beleid bij huilbaby's; wat is er bewezen? (jan 2023)
-
Keuzehulpen en keuzekaarten, hoe gebruik je ze in de spreekkamer? (dec 2022)
-
Een prik in de bil als alternatief bij knieartrose? (dec 2022)
Alle H&W Podcasts zijn ook te beluisteren via uw favoriete podcast-app.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.