Nieuws

Baclofen vermindert terugval in alcoholgebruik

Gepubliceerd
26 mei 2023
Medicatie kan een onderdeel zijn van de behandeling van patiënten met een stoornis in het gebruik van alcohol. Er zijn verschillende soorten medicatie die kunnen helpen. Baclofen lijkt hierop een aanvulling. Dat blijkt uit een cochranereview.
0 reacties
Baclofen bij alcoholgebruik
Door baclofen wordt de afgifte van dopamine na het drinken van alcohol geremd, waardoor drinken minder belonend is.

Door baclofen wordt de afgifte van dopamine na het drinken van alcohol geremd, waardoor drinken minder belonend is. De auteurs van een cochranereview keken naar het effect van baclofen op het verminderen van alcoholconsumptie en het bereiken of behouden van abstinentie bij mensen met een stoornis in het gebruik van alcohol.

Uitkomsten

De auteurs vonden 17 onderzoeken (n = 1818; gemiddelde leeftijd 46,5 jaar; 70% man). In 10 onderzoeken werd gestart met baclofen na detoxificatie, bij 7 onderzoeken waren de deelnemers nog actief aan het drinken. Met baclofen vielen 710 per 1000 deelnemers terug in hun alcoholgebruik, zonder baclofen waren dat er 816 per 1000 deelnemers (RR 0,87; 95%-BI 0,77 tot 0,99). 

Er werd geen verschil gezien in aantal dagen zwaar alcoholgebruik, aantal drankjes per drinkdag, zucht naar drank, angst en depressie. Bijwerkingen zoals vermoeidheid, duizeligheid, slapeloosheid en een droge mond waren voor de deelnemers geen reden om vaker te stoppen met baclofen dan met placebo.

Tot slot

In de NHG-Standaard Problematisch alcoholgebruik staat dat de huisarts een verslavingsarts kan consulteren voor medicamenteuze terugvalpreventie bij patiënten met een stoornis in het gebruik van alcohol. Volgens deze cochranereview kan baclofen worden toegevoegd aan het arsenaal van hiervoor geschikte geneesmiddelen, hoewel in deze review baclofen niet uitgebreid met andere middelen werd vergeleken.

Lees meer over de review Baclofen for alcohol use disorder van R. Agabio, et al.

Literatuur

  • Agabio R, et al. Baclofen for alcohol use disorder. Cochrane Database Syst Rev 2023;1:CD012557.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen