Nieuws

Deze maand in H&W: mens, dier en milieu

Gepubliceerd
1 juni 2023
Leestijd
1
minuut
De gezondheid van mens, dier en milieu zijn met elkaar verweven en dat gaat ook de huisarts aan. Reden voor de redactie van H&W om een themanummer ‘huisje, boompje, beestje’ te maken, waarin deze elementen en hun onderlinge samenhang centraal staan.
0 reacties
Circulair
Circulair werken vraagt om bewustwording en gedragsverandering.
© Anna June

Circulair werken vraagt om bewustwording en gedragsverandering. Lees meer over de manier waarop u uw praktijkvoering duurzamer kunt maken.

Lidwien_200
Lidwien Smit werkt sinds 2009 bij de Universiteit Utrecht aan ‘One Health’-onderzoek
© Margot Scheerder

Grootschalige verbetering van de gezondheid kun je niet los zien van onze omgeving. En andersom: een ingreep in de omgeving kan flinke gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier,’ aldus hoogleraar Lidwien Smit.

Zoönosen_200
© Anna June

Huisartsen spelen een belangrijke rol bij het oppikken van humane signalen van zoönosen. Besteed in de anamnese aandacht aan aspecten die doen denken aan een dierlijke oorsprong van een infectie.

Apenpokken_200
Vroegtijdige herkenning van Mpox is belangrijk.

Mpox is een virale zoönose die in 2022 in Nederland een korte epidemie veroorzaakte onder voornamelijk mannen die seks hebben met mannen. Een vroegtijdige herkenning is belangrijk.

Longzorg
Groenere longzorg is mogelijk

Ook in Nederland is vermindering van het aandeel dosisaerosolen een realistisch alternatief dat behoorlijke milieuwinst en mogelijk een kostenbesparing oplevert.

Kamerplant_200
De laatste decennia is veel onderzoek verricht naar het effect van natuur op gezondheid en dat laat positieve uitkomsten zien.

Zijn planten in de huisartsenpraktijk aan te bevelen omdat ze de gezondheid en tevredenheid van onze patiënten verbeteren?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen