Nieuws

Podcast: juni 2023

Gepubliceerd
6 juni 2023
Zoönosen zijn infectieziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen. De overdracht kan plaatsvinden via voedsel, via vectoren zoals teken en muggen, en via (in)direct contact met (wilde) dieren. Beluister in de podcast van juni welke rol de huisarts speelt bij het oppikken van humane signalen van zoönosen.
0 reacties

Florien Dusseldorp en Joke van der Giessen, beiden werkzaam bij het RIVM, bespreken met huisarts Marco Krukerink  in 30 minuten de belangrijkste aandachtspunten rondom zoönosen. Aan de hand van 3 concrete casussen bespreken zij wat het aangewezen beleid is. Aan bod komen: tekenencefalitis, hoogpathogene aviaire influenza en de westnijlvirusinfectie. 

Uit de podcast over zoönosen blijkt dat onze gezondheid nauw verbonden is met onze omgeving en de dieren die daarin leven. Grootschalige verbetering van de gezondheid kun je daarom niet los zien van die omgeving. En andersom: een ingreep in de omgeving kan flinke gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier. Tessa Dijksman, huisarts, ondervraagt in 25 minuten hoogleraar Lidwien Smit, die de leerstoel One Health en milieu-epidemiologie heeft

Ten slotte gaan huisartsen Marco Krukerink en Femke Veldman met elkaar in gesprek over de nieuwsitems van deze maand. Zij bespreken onder meer het heilzame effect van huisdieren, de aanwezigheid van meer longontsteking rondom veehouderijen en de sterke toename van scabiës de afgelopen periode.

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Meer podcasts van H&W beluisteren?

Alle H&W Podcasts zijn ook te beluisteren via uw favoriete podcast-app.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen