De auteurs includeerden 10 gerandomiseerde trials en 3 observationele onderzoeken (n = 817; gemiddelde leeftijd 55,6 jaar; BMI 26,3-37,9; HbA1c 7,2-8,5%). Zij keken naar een vorm van intermitterende energierestrictie (IER: afwisselende, korte periodes van beperkte en onbeperkte calorie-inname) of periodiek vasten (PF: restrictieperiodes van ten minste 3 dagen), meestal in vergelijking met continue calorierestrictie of een ander specifiek dieet. De primaire uitkomstmaten waren parameters van metabole controle (HbA1c, glucose, lipidenspectrum) en medicatiegebruik. Daarnaast werd het gewichtsverlies in kaart gebracht.
Effect van intermitterend vasten
In de meeste onderzoeken was er in de interventiegroep een verbetering zichtbaar in HbA1c, glucose en lichaamsgewicht. Uit de enige 2 onderzoeken met een follow-up langer dan een jaar kwam echter naar voren dat patiënten deze effecten vaak niet konden behouden. In een aantal onderzoeken waren er aanwijzingen dat intermitterend vasten tot een verlaging van de medicatie zou kunnen leiden.
Grote heterogeniteit
Een beperking van de review is de heterogeniteit van de onderzoeken wat betreft toegepaste diëten, duur van de interventie (2 weken tot 2 maanden) en lengte van de follow-up. Hierdoor was een meta-analyse niet mogelijk.
Maatwerk is het best
De auteurs concluderen dat het beperken van de calorie-inname in algemene zin kan bijdragen aan metabole controle en gewichtsverlies bij patiënten met DM2. Daarbij lijkt een dieet met intermitterend vasten niet beter te zijn dan continue calorierestrictie. In de praktijk moet u dus vooral zoeken naar een dieet op maat: een dieet dat de patiënt goed in zijn leven kan inpassen en dat hij kan volhouden.
Lees meer over het onderzoek Metabolic impact of intermittent energy restriction and periodic fasting in patients with type 2 diabetes: a systematic review van E.L. van den Burg EL, et al.
Literatuur
- Van den Burg EL, et al. Metabolic impact of intermittent energy restriction and periodic fasting in patients with type 2 diabetes: a systematic review. Nutr Rev 2023 Mar 8;nuad015. DOI: 10.1093/nutrit/nuad015 [epub ahead of print].
Reacties
Er zijn nog geen reacties.