Nieuws

Groene tuin, goed voor de gezondheid?

Gepubliceerd
7 juli 2023
Nederlandse onderzoekers gingen na in hoeverre het gezond is om een tuin te hebben. Daartoe vergeleken zij de aanwezigheid van een tuin en de hoeveelheid groen daarin met de prevalenties van aandoeningen zoals die zijn geregistreerd bij de huisarts. Hun conclusie luidt: een groene tuin heeft een gunstig effect op de gezondheid van mensen.
0 reacties
Tuinieren
Tuinieren is gezond. Veel aandoeningen komen minder vaak voor bij tuinbezitters, maar ze moeten zich wel goed beschermen tegen de zon vanwege huidkanker.

Met behulp van het kadaster bepaalden de onderzoekers waar zich tuinen bevonden en met luchtfoto’s stelden zij de hoeveelheid groen in een tuin vast. Zij verkregen de prevalenties van 21 clusters van aandoeningen uit patiëntenbestanden van huisartsenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistratie Eerste Lijn. De onderzoekspopulatie bestond uit 800.000 patiënten van wie zij tuinbezit en de hoeveelheid tuingroen konden vastleggen.

Gezonde effecten

Negen van de 21 aandoeningen kwamen minder vaak voor bij tuinbezitters. Alleen de prevalentie van elleboog-, hand- en polsklachten was hoger bij hen. Bij beroerte was de relatie het sterkst: onder tuinbezitters, ongeacht de omvang en de hoeveelheid groen, kwam deze aandoening 15% minder vaak voor dan bij mensen zonder tuin. Mensen met veel groen in de tuin hadden 20% minder vaak een darminfectie dan mensen zonder tuin. De prevalentie van kanker was ook lager bij mensen met een tuin dan bij mensen zonder een tuin. Opvallend was dat naarmate de tuin groener was kanker juist vaker voorkwam. Bij een aanvullende analyse bleek dit te worden veroorzaakt door het voorkomen van huidkanker.

Verklaring ontbreekt

In de analyse is gecorrigeerd voor onder andere sociaaleconomische status en luchtkwaliteit. Een belangrijke beperking van het onderzoek is de cross-sectionele onderzoeksopzet, waardoor men geen conclusies kon trekken over de oorzaak van de gevonden verbanden. Het onderzoek maakt niet duidelijk op welke manier een groene tuin leidt tot een betere gezondheid.

Aanbeveling

Vooralsnog lijkt het goed om mensen een groene tuin aan te bevelen, zowel uit gezondheids- als uit klimaatoverwegingen. Belangrijk is dan wel daarbij te vermelden dat zij zich tijdens het tuinieren beschermen tegen de zon en oppassen voor klachten van elleboog, pols en handen.

Literatuur

  • De Vries S, et al. Een groene tuin, een gezonde tuin? Onderzoek naar het belang van privégroen bij huis voor de gezondheid van burgers. Wageningen: Wageningen Environmental Research, 2023.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen