Nieuws

Gewichtsverlies als maat voor ondervoeding bij ouderen

Gepubliceerd
9 augustus 2023
In de eerste lijn wordt gewichtsverlies vaak als maat genomen voor (risico op) ondervoeding. Bij ouderen is gewichtsverlies echter een minder goede maatstaf om (risico op) ondervoeding vast te stellen dan het korte screeningsinstrument MNA-SF. Dat blijkt uit een recent diagnostisch onderzoek.
0 reacties
Ondervoeding ouderen
Gewichtsverlies is bij ouderen geen goede maatstaf om (het risico op) ondervoeding in te schatten.

Ondervoeding is geassocieerd met een verhoogd risico op ziekenhuisopname en een verhoogde mortaliteit. Belgische onderzoekers bestudeerden wat de diagnostische waarde is van het monitoren van gewicht voor het vaststellen van (het risico op) ondervoeding bij de thuiswonende, oudere patiënt. Als gouden standaard gebruikten zij de Mini Nutritional Assessment Short Form (MNA-SF), een gevalideerd kort screeningsinstrument om de voedingsstatus te bepalen. De MNA-SF onderscheidt 3 classificaties: normale voedingstoestand, risico op ondervoeding en ondervoeding.

Onderzoekspopulatie

De onderzoekers includeerden thuiswonende ouderen (n = 143; 62% vrouw; gemiddelde leeftijd 83,7 jaar) die reguliere thuiszorg kregen. Hun gewicht werd gemeten door de thuiszorg gedurende 6 maanden. Na het laatste weegmoment werd de MNA-SF afgenomen.

Scores

Op basis van de MNA-SF-score had 53,1% van de deelnemers na 6 maanden een normale voedingsstatus, had 37,8% een risico op ondervoeding en was 4,9% ondervoed. In vergelijking met de MNA-SF had een gewichtsverandering van ≥ 5% een sensitiviteit van 19% en een specificiteit van 96% om patiënten met (risico op) ondervoeding te detecteren. Voor ondervoeding was de sensitiviteit 71,4% en specificiteit 92,3%. In de Nederlandse thuiszorgpopulatie zou dat uitkomen op een positief voorspellende waarde van 70% voor ondervoeding en 88% voor (risico op) ondervoeding. De negatief voorspellende waarde zou 93% voor ondervoeding en 44% voor (risico op) ondervoeding zijn. 

De beperkingen van het onderzoek zijn de relatief kleine groep met een lage prevalentie van ondervoeding.

Gevalideerd screeningsinstrument 

Dit onderzoek laat zien dat thuiswonende ouderen met een gewichtsverlies van > 5% in 6 maanden vrijwel zeker een risico op ondervoeding hebben, en waarschijnlijk zelfs al ondervoed zijn. Voor een accuratere inschatting van de voedingsstatus kunt u echter beter een gevalideerd screeningsinstrument (zoals de MNA-SF) gebruiken dat makkelijk toepasbaar is in de huisartsenpraktijk.

Literatuur

  • Van Offenwert E, et al. The predictive value of weight evolution in screening for malnutrition in community- dwelling older persons (70+) in Antwerp. BMC Primary Care 2023; 24:64.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen