Nieuws

De beelden die ons bewegen

Gepubliceerd
20 november 2023
Uit de oratie van Bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid Michel Dückers: de beelden die ons bewegen, de voorspelbaarheid van de rampen die we samen creëren.
0 reacties
Collage van verschillende crisissituaties
Beelden die ons bewegen

Kijkend naar rampen en crises van de afgelopen jaren, zijn er volgens Michel Dückers 6 elementen te identificeren. Deze elementen zijn – in combinatie – bepalend voor het oordeel van gedupeerden over de georganiseerde inzet. Ze zijn stuk voor stuk van invloed op de gezondheid van mensen of hangen er ten minste mee samen. Het zijn zaken die onvermijdelijk aan bod komen in de levensloop van een acute of sluimerende ramp.

Man met surfplank loopt voor een fabriek over het strand
Tata Steel
© ANP

Tata Steel

 

Primaire blootstelling: ‘Is de dreiging onder controle?’

Een rij ambulances achterelkaar met rookwolken op de achtergrond
Vuurwerkramp Enschede | Het eerste element is terugdringing van de primaire blootstelling(sdreiging). Een gepercipieerde dreiging kan net zo goed doorwerken in gedachten, emoties en gedrag als een feitelijke. De crisisaanpak moet zich richten op minimalisering van de ernst en duur van de dreiging.
© ANP

Vuurwerkramp Enschede

Het eerste element is terugdringing van de primaire blootstelling(sdreiging). Een gepercipieerde dreiging kan net zo goed doorwerken in gedachten, emoties en gedrag als een feitelijke. De crisisaanpak moet zich richten op minimalisering van de ernst en duur van de dreiging.

 

Verlies en schade: ‘Beschermen we wat voor mij van waarde is?’

Kinderen op een slaapkamer voor een muur met scheuren
Aardbevingen Groningen | Bij maatregelen om verlies en schade te minimaliseren, ook preventief, valt te denken aan schadeherstel, compensatie, vervangende woonruimte, herontwikkeling van een gebied, activiteiten gericht op sociale cohesie of beperken van onvrede en polarisatie, herdenkingsrituelen, professionele ondersteuning en tijdige toegang tot gezondheidszorg.
© ANP

Aardbevingen Groningen

Bij maatregelen om verlies en schade te minimaliseren, ook preventief, valt te denken aan schadeherstel, compensatie, vervangende woonruimte, herontwikkeling van een gebied, activiteiten gericht op sociale cohesie of beperken van onvrede en polarisatie, herdenkingsrituelen, professionele ondersteuning en tijdige toegang tot gezondheidszorg.

 

Procedurele last: ‘Is de organisatie van de oplossing niet een probleem?’

Man zit op een bank en staart voor zich uit.
Toeslagenaffaire | De inzet om problemen op te lossen en schade te herstellen vertaalt zich voor gedupeerden niet zelden in een onbegrijpelijke, incoherente, zelfs onmenselijke machinerie. De welzijnseffecten van het institutionele en procedurele ‘gedoe’ waarmee mensen te maken krijgen, doen niet onder voor de impact van primaire blootstelling, verlies en schade.
© ANP

Toeslagenaffaire

De inzet om problemen op te lossen en schade te herstellen vertaalt zich voor gedupeerden niet zelden in een onbegrijpelijke, incoherente, zelfs onmenselijke machinerie. De welzijnseffecten van het institutionele en procedurele ‘gedoe’ waarmee mensen te maken krijgen, doen niet onder voor de impact van primaire blootstelling, verlies en schade.

 

Erkenning: ‘Word ik serieus genomen, gezien, betrokken en gesteund?’

Huisarts in beschermende kleding in de auto
COVID-19-pandemie | Getroffenen willen worden gehoord en gezien, serieus genomen, betrokken en met respect behandeld, door overheden, instanties, samenleving en media. In de betekenisgeving van de ramp zijn woorden onmisbare voertuigen voor erkenning, duiding en troost. We moeten het benoemen.
© Margot Scheerder

COVID-19-pandemie

Getroffenen willen worden gehoord en gezien, serieus genomen, betrokken en met respect behandeld, door overheden, instanties, samenleving en media. In de betekenisgeving van de ramp zijn woorden onmisbare voertuigen voor erkenning, duiding en troost. We moeten het benoemen.

 

Hoop en perspectief: ‘Gaat het straks beter of niet?’

Winkelruit met de tekst 'Alles komt goed'
Overstromingen Limburg | Wordt de toekomst beter? Is er te ontsnappen aan deze situatie? Kan ik, met hulp van anderen, deze problemen het hoofd bieden? Stoppen de veroorzakers? Zullen overheden en instanties leveren? Het gedroomde antwoord op deze vragen moet ‘ja’ zijn.
© ANP

Overstromingen Limburg

Wordt de toekomst beter? Is er te ontsnappen aan deze situatie? Kan ik, met hulp van anderen, deze problemen het hoofd bieden? Stoppen de veroorzakers? Zullen overheden en instanties leveren? Het gedroomde antwoord op deze vragen moet ‘ja’ zijn.

 

Context: ‘De verwachtingen zijn hooggespannen en de mogelijkheden staan onder druk. ’

Werknemer Giro 555 aan het werk
Aardbeving Turkije | De eerste dagen, weken tot maanden, is er doorgaans sprake van steun en aandacht voor gedupeerden. We zamelen geld en spullen in, vangen mensen op en uiten waardering voor hulpverleners, bestuur en instanties. Dat slaat op een gegeven moment om.
© ANP

Aardbeving Turkije

‘De eerste dagen, weken tot maanden, is er doorgaans sprake van steun en aandacht voor gedupeerden. We zamelen geld en spullen in, vangen mensen op en uiten waardering voor hulpverleners, bestuur en instanties. Dat slaat op een gegeven moment om.’

Op 28 november verschijnt op HenW.org het volledige interview met Michel Dückers. Begin december publiceren wij meerdere podcasts over het thema Crisis. Houd onze website en uw favoriete podcastapp dus in de gaten!

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen