Nieuws

CRISIS!

Gepubliceerd
1 december 2023
Beatrice de Graaf geeft een prikkelend beeld van crisissituaties in de afgelopen eeuwen, inclusief de rol van de overheid: met het complexer worden van de rampbestrijding namen ook de verwachtingen, kritiek en achterdocht van de burgers toe. Haar essay helpt zorgverleners inzicht te krijgen in deze dynamiek.
0 reacties
Cover boek Crisis!
De Graaf B | Crisis! | Uitgeverij Prometheus | Prijs € 49,90 | 978 90 446 5165 2

Beatrice de Graaf, historicus en hoogleraar Geesteswetenschappen, schetst in een prettig leesbaar en beknopt essay de nog jonge geschiedenis van de Nederlandse crisisbeheersing. Na vaststelling dat rampen van alle tijden zijn, beschrijft De Graaf hoe de staat zich in de negentiende eeuw in toenemende mate geroepen voelde te zorgen voor haar inwoners tijdens en na onfortuinlijke gebeurtenissen. In de eeuwen daarvoor zorgden mensen zelf, ondersteund door religieuze ordes en filantropische instellingen, voor getroffenen van rampspoed en hun nabestaanden. Stapsgewijs ontstond – veelal aan de hand van de rampen en crises die zich voordeden – een door de staat aangevoerd crisisbeheersingsstelsel. Het is verhelderend en ook ontnuchterend om te lezen hoe we door de decennia heen zijn aangekomen in ‘de risicosamenleving’, waarbij ontelbare professionals zich dagelijks inzetten voor de ‘all-hazard approach’, vanuit de hoop groot leed te voorkomen, dan wel te beperken. Met de groeiende verwachtingen van de staat en haar uitvoerende diensten, neemt ook het wantrouwen jegens de overheid toe, nadat meerdere gebeurtenissen de beperkingen en neveneffecten van het ingrijpen door de overheid laten zien.

‘Tegelijkertijd hebben mensen wel het gevoel nodig dat de pijn en de lasten eerlijk en rechtvaardig worden verdeeld: over de regio’s, over de generaties, en over de sociale, economische en culturele scheidslijnen heen. De maatregelen moeten “kloppen” en de ongelijkheden niet verder vergroten. Alleen dan houden burgers het vol, en houden ze elkaar ook vast. Laat dat laatste nu precies het geheim van een veerkrachtige samenleving zijn die crises aankan.’

Het essay is een must-read voor elke zorgverlener die zich afvraagt op welke crises we ons willen voorbereiden en wat daarbij de rol kan zijn van overheden, hulpdiensten en zorgzame gemeenschappen.

Waardering: ●●●●○

De Graaf B | Crisis! | Uitgeverij Prometheus | Prijs € 49,90 | 978 90 446 5165 2.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen