NHG Forum

Optimaliseer patiëntenzorg met het HIS-Referentiemodel 2023

Gepubliceerd
4 december 2023
Steeds vaker gebruiken huisarts en patiënt zelfmetingen. Dat biedt tal van voordelen, maar roept ook vragen op. Hoe registreert u zelfmetingen en afspraken hierover met uw patiënten? Hoe behoudt u overzicht over deze metingen en hoe verhouden ze zich tot andere meetwaarden in uw HIS? Versie 2023 van het HIS-Referentiemodel, de leidraad voor het inrichten van huisartsinformatiesystemen (HIS’en), gaat hier uitgebreid op in.
0 reacties

Zelfmetingen en telemonitoring vormen een integraal onderdeel van de moderne huisartsenpraktijk, vooral bij patiënten met chronische aandoeningen. Wanneer patiënten zelf metingen uitvoeren kan dit een schat aan gegevens opleveren, waardoor trends en afwijkingen snel kunnen worden opgespoord. Bovendien ervaren sommige patiënten een meer gelijkwaardige relatie met hun zorgverlener doordat ze actief deelnemen aan hun eigen zorg.

Belang van goede voorwaarden

Natuurlijk zijn er ook risico’s bij de inzet van zelfmetingen. Onbetrouwbare metingen door slechte apparatuur of onvoldoende kennis van de patiënt kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Daarnaast kunnen onduidelijke afspraken over het aanleveren, verwerken en communiceren van zelfmetingen leiden tot overbelasting van de huisartsenpraktijk. Het NHG-Standpunt Gebruik van zelfmetingen bij telemonitoring in de huisartsenpraktijk beschrijft de randvoorwaarden voor goed gebruik.

HIS-Referentiemodel

Het HIS-Referentiemodel beschrijft hoe HIS-leveranciers wensen van huisartsen op de juiste manier in hun HIS kunnen uitwerken. Elk jaar wordt het model aangepast aan actuele wensen van huisartsen. Vraag bij de HIS-leverancier of gebruikersvereniging na op welk moment de beschreven aanbevelingen in uw HIS zichtbaar worden.

Ondersteunende kracht

Een cruciale factor in het succesvol inzetten van zelfmetingen is het maken van duidelijke, praktische afspraken tussen huisarts en patiënt. Het is belangrijk om die afspraken ook in het dossier vast te leggen, evenals de (relevante) uitslagen van de zelfmetingen. Het HIS-Referentiemodel versie 2023 beschrijft hoe het HIS de zorgverlener hierbij kan ondersteunen.

Een concreet voorbeeld van ondersteuning is een afsprakenbrief over zelfmetingen, vergelijkbaar met een digitale laboratoriumaanvraag. In deze brief (aan uw patiënt) legt u snel en overzichtelijk vast welke metingen de patiënt moet uitvoeren, hoe deze moeten worden geïnterpreteerd, en wanneer er actie moet worden ondernomen.

Geordend meetwaardenscherm

Een goed totaaloverzicht van meetwaarden en andere relevante gegevens is van cruciaal belang bij de behandeling van chronische aandoeningen. Duidelijk moet daarbij zijn welke meetwaarden de patiënt zelf heeft aangeleverd. Het HIS-Referentiemodel 2023 gaat dieper in op de eisen voor het meetwaardenscherm in uw HIS en beschrijft uitgebreide mogelijkheden om uitslagen flexibel en handig te groeperen. Dit vormt de basis voor persoonlijke gesprekken met patiënten over hun vervolgbehandeling.

Meer informatie over uitgebreide overzichten in het HIS bij chronische aandoeningen staat in de Leidraad Ziektespecifieke overzichten in het EPD.

Informatisering: meer weten?

Wat doet het NHG nog meer op het gebied van infor­matisering? Ontdek het via nhg.org/informatisering.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen