Nieuws

Themanummer ‘Crisis?’ op de deurmat

Gepubliceerd
4 december 2023
Van hypertensief spoedgeval tot geldzorgen en van huisartsenzorg aan asielzoekers tot chronische stress. In het themanummer ‘Crisis?’, dat rond pakjesavond op de deurmat viel, vindt u een selectie van artikelen die allemaal iets te maken hebben met crisis in de huisartsenpraktijk.
0 reacties
Het water staat tot de lippen
© Anna June

Het nummer is samengesteld door een themaredactie die zich boog over de vraag ‘wanneer is een probleem een crisis?’ en die vraag vertaalde naar de huisartsenpraktijk. De themaredactie bestond uit Jip de Jong, Marleen Kraaij-Dirkzwager, Annemarije Kruis, Masja Loogman, Jean Muris en Kim van Wijck. De illustraties zijn van Anna June. 

Aanhoudende geldzorgen hebben effect op de fysieke en mentale gezondheid en op de leefstijl van mensen. Welke rol kunnen huisartsen hierbij spelen? 

Crises leiden steevast tot problemen bij slachtoffers, die kunnen uitmonden in medische klachten. In dit interview vertelt Michel Dückers, hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid, wat je daaraan kunt doen.

Stress is ziekmakend als deze chronisch wordt. Leg uit aan de patiënt hoe stress werkt, maak psychosociale problemen bespreekbaar en voorkom daarmee medicalisering.

Bij een bloeddruk > 180/110 mmHg kan levensbedreigende orgaanschade optreden. Pijn op de borst, kortademigheid, neurologische uitval en hoofdpijn of wazig zien zijn indicaties voor een spoedverwijzing.

Er zijn grote regionale verschillen in de implementatie van de acuut psychiatrische keten. Soepelere samenwerking vereist goede regionale afspraken tussen huisartsen en crisisdiensten.

Ziektebeelden bij invasieve infecties met groep A-streptokokken zijn zeer divers en daardoor moeilijk te herkennen. Wees alert wanneer een kind koorts blijft houden of plotseling zieker wordt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen