Nieuws

Steriele handschoenen niet nodig

Gepubliceerd
31 maart 2016
De kans op een wondinfectie na een kleine chirurgische ingreep met niet-steriele handschoenen is niet veel groter dan wanneer er gesteriliseerde handschoenen gebruikt worden. Dit concluderen onderzoekers uit Australië die voor hun onderzoek bijna 500 patiënten volgden bij wie de huisarts een kleine chirurgische ingreep van de huid had gedaan.
Voor het onderzoek werden 493 patiënten die een kleine chirurgische ingreep moesten ondergaan wegens een huidtumor, gerandomiseerd in twee groepen. Bij de ene groep werd de ingreep uitgevoerd met steriele handschoenen, in de andere groep werden niet-steriele handschoenen gebruikt. In 13% van de gevallen ging het om patiënten met een naevus of een verruca seborrhoica, in 70% om een maligniteit of een voorloper daarvan en in 16% om benigne huidtumoren. Alle ingrepen vonden plaats in één huisartsenpraktijk met zes verschillende huisartsen. Patiënten die al antibiotica of immunosuppressiva gebruikten, werden uitgesloten van deelname, evenals patiënten met een reconstructieve ingreep, een atheroomcyste of een latexallergie. De aanwezigheid van een wondinfectie werd vastgesteld door een doktersassistente op het moment dat de hechtingen werden verwijderd. Zij was niet op de hoogte van de gebruikte handschoenen.
Bij de ingrepen met niet-steriele handschoenen trad in 8,7% van de gevallen een wondinfectie op. De incidentie van huidinfectie in de andere groep was 9,3%. Het verschil tussen beide groepen is statistisch niet significant.
Volgens de auteurs is dit de eerste RCT over dit onderwerp in de eerste lijn. Wat opvalt is een relatief hoge infectiegraad in beide groepen. Andere onderzoeken vermelden wondinfecties bij 1,5 tot 2,0% van de ingrepen. De wondinfectie werd hier 1 tot 2 weken na de ingreep vastgesteld, terwijl contaminatie van een chirurgische wond al binnen 2 dagen klachten geeft. Mogelijk dat een wondinfectie die ontstaat op een later tijdstip, wel meegenomen is in het onderzoek maar niet gerelateerd is aan het type handschoen dat gebruikt is. De late infecties zijn eerder het gevolg van de wondverzorging en omgevingsfactoren. Dit fenomeen kan wel het ontstaan van wondinfecties door de handschoen gemaskeerd hebben. Maar, uiteindelijk voorkomen steriele handschoenen wondinfecties niet beter dan niet-steriele handschoenen. Huisartsen kunnen dus gerust voor kleine chirurgische ingrepen niet-steriele handschoenen blijven gebruiken.
Bèr Pleumeekers

Literatuur

  • 1.Heal C, et al. Comparing non-sterile to sterile gloves for minor surgery: a prospective randomised controlled non-inferiority trial. Med J Aust 2015;202:27-31.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.