Eind vorig jaar verscheen de NHG-Standaard Visusklachten. Naast andere ziektebeelden werd de problematiek van de glasvochtretractie helder besproken, met name het beleid bij een patiënt met slechts mouches.
Het artikel “Cataractoperatie en het risico op ablatio retinae” van Saris in het decembernummer van H&W geeft verwarring: daar staat dat een patiënt met in de voorgeschiedenis een cataractoperatie bij mouches acuut verwezen moet worden, ook als er alleen mouches zijn.
1
Dit strookt niet met de standaard. Er zijn veel mensen die een cataractoperatie hebben ondergaan, ook deze mensen kunnen mouches krijgen en moeten dus acuut doorverwezen worden? Als dat zo is, waarom staat dit niet in de standaard?
Ook in het artikel “Acuut visusverlies” van Ploum en Cals in het januarinummer van H&W staat de verwarrende zin: ‘de oorzaak van een pijnloze, acute visusdaling is meestal een loslating van het glasvocht of retina…’ Als de cursieve tekst dezelfde betekenis heeft als “achtersteglasvochtmembraanloslating” dan is dit niet een oorzaak van acuut visusverlies. Als het verschillende begrippen zijn, waarom staat het woord “glasvochtloslating” niet in de standaard?
P.J. Peet, huisarts in Papendrecht